به گزارش انرژی و نیرو، جهان با شتابی بیسابقه به سوی برقیسازی مصرف انرژی حرکت میکند و برآوردها نشان میدهند تا سال ۲۰۵۰ بیش از نیمی از انرژی مصرفی به صورت مستقیم از برق تأمین خواهد شد.
این تحول جهانی با هدف کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی و افزایش پایداری محیط زیست، به اولویتی اساسی تبدیل شده است.
۸۶ درصد از نیروگاههای جدید جهان از نوع تجدیدپذیر بودهاند ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر از ۶۰۰ گیگاوات در سال ۲۰۱۴ به ۴۵۰۰ گیگاوات در سال جاری رسیده و پیشبینی میشود این ظرفیت تا سال ۲۰۳۰ به ۱۱ هزار گیگاوات افزایش یابد.
در ایران نیز تلاشهایی برای همگام شدن با این روند جهانی آغاز شده است.
طبق اعلام «محسن طرزطلب» رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) - برنامهریزی شده تا ظرفیت تولید تجدیدپذیرها تا پایان سال به ۱۸۰۰ مگاوات و تا پایان سال آینده به ۴۸۰۰ مگاوات افزایش یابد، همچنین تا پایان دولت چهاردهم احداث ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در دستور کار قرار گرفته که از این میزان ۲۵ هزار مگاوات خورشیدی و ۵۰۰۰ مگاوات بادی است.
بر اساس آخرین آمار توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر، میزان برق تولید شده از منابع پاک تا پایان آذرماه سال جاری به ۱۶۹ میلیونکیلووات ساعت رسیده که موجب شده از انتشار ۹۴ هزار تن گاز گلخانهای و همچنین ۰.۷ هزار تن آلایندههای محلی تا پایان مهرماه جلوگیری شود. علاوه بر این تولید این میزان انرژی تجدیدپذیر باعث صرفهجویی ۳۷ میلیون لیتری آب در ماه مذکور شده و علاوه بر این، صرفهجویی در مصرف سوختهای فسیلی به میزان ۴۶ میلیون مترمکعب معادل گاز طبیعی را محقق کرده است.
در حال حاضر تعداد مولدهای تجدیدپذیر مختص مشترکین (محدود به ظرفیت انشعاب) تا پایان آذرماه به ۲۶ هزار و ۴۴۰ واحد با مجموع ظرفیت ۲۲۶.۶۸ مگاوات رسیده است.
همچنین از سهم انواع نیروگاههای تجدیدپذیر از ۱۵۲۰.۵۲ مگاوات برق تجدیدپذیر کشور انرژی خورشیدی کشور ۶۰ درصد مختص به انرژیهای خورشیدی بوده که سهم تولید ۷۸۱.۷۶ مگاواتی داشته است.
علاوه بر این انرژی بادی با تولید ۳۷۶.۳ مگاوات سهم ۲۹ درصدی در تولید انرژیهای تجدیدپذیر دارد، بعد از آن نیروگاهای برق آبی کوچک با تولید ۱۰۴.۰۴ سهم هشت درصدی و نیروگاههای زیستتوده با تولید ۲۲.۱۳ مگاوات سهم دو درصدی و توربینهای استنباطی با تولید ۹.۶ درصدی سهم یک درصدی در تولید انرژیهای تجدیدپذیر دارد.