
به گزارش انرژی و نیرو، «محمدصادق معتمدیان» با حضور در شبکه یک سیما درباره وضعیت ذخایر آبی استان تهران، اظهارکرد: سالانه ۴ میلیارد مترمکعب آب در استان تهران مصرف میشود، که ۴۸ درصد آن در بخش کشاورزی، ۴۲ درصد در بخش آب شرب و بهداشتی، ۶ درصد در فضای سبز و ۴ درصد در بخش صنعت و خدمات مصرف میشود.
وی با بیان اینکه مصرف آب شرب در استان تهران منحصربهفرد است، تصریح کرد: همه ۳۰ استان ۸ درصد در بخش آب شرب مصرف دارند، اما تهران بیش از ۵ برابر نسبت به تمام استانهای کشور مصرف آب شرب دارد و یکی از استانهای پرمصرف در این امر هستیم.
استاندار تهران با بیان اینکه سفرههای زیرزمینی یکی از منابع تامین آب استان تهران است، خاطرنشان کرد: ۱۰ سال قبل ۳۰ درصد منابع آبی را از سفره زیر زمینی و ۷۰ درصد را از طریق سدها تامین میکردیم. پنج سد تامین آب در استان تهرات سدهای لتیان، لار، ماملو، امیرکبیر و طالقان است. امروزه به دلیل کاهش بارندگی ۶۲ درصد منابع آبی از طریق سفره زیرزمینی و ۳۸ درصد از طریق سدهای پنجگانه مذکور تامین میشود.
طبق اظهارات معتمدیان برداشت بی رویه از سفرههای زیرزمینی مسایل زیست محیطی برای تهران به همراه داشته است، کما اینکه در برخی مناطق استان تهران تا ۳۱ سانتی متر فرونشست داریم که زنگ خطر جدی است و عامل اصلی آن برداشت بی رویه از سفرهها زیر زمین است.
استاندار تهران با بیان اینکه تهران امسال پنجمین سال خشکسالی را طی میکند، توضیح داد: در دوره ۶۰ ساله اخیر برای اولین بار است که تهران پنج سال متوالی شرایط خشکسالی دارد. ۴۲ درصد کاهش بارندگی در این سالها داشتیم و نسبت به سال قبل ۳۱ درصد کاهش داشتیم. سد طالقان ۲۰۰ میلیون مترمکعب موجودی آب دارد. ما یک خط انتقال داریم که استانهای مختلف از آن استفاده میکنند. مجموع پر شدگی سدها ۱۳ درصد است. ۸۷ درصد سدهای پنجگانه در استان تهران که تامین آب شرب میکنند خالی شدند که دلایل مختلف دارند.
وی درباره دلایل خالی شدن آب سدهای تهران، مهمترین دلیل را شرایط اقلیمی عنوان و تصریح کرد: تغییر رفتار طبیعت را در سالهای اخیر شاهد بودیم. این امر جهانی است. اکثر کشورهای دنیا با آن گریبانگیر هستند و یک چالش جدی جهانی است. کشور ما در منطقه خشک و نیمه خشک قراردارد و خشکسالی متعدد داشته است. در دوره پنج سال اخیر شرایط ویژه به ما تحمیل شد. کاهش بارندگی داشتیم. تغییر نوع بارشها را شاهد بودیم. برای تغذیه آبخوانها نیاز به بارش برف داریم که وضعیت بارش برف در استان تهران مناسب نبوده است؛ بنابراین ما علاوه بر برداشت نامناسب از سفرههای زیرزمینی در تغذیه آنها هم مشکل داشتیم.
معتمدیان با بیان اینکه با اشاره به اهمیت بحث تبخیر آب از طریق افزایش دما، یادآور شد: امسال ۲ درجه افزایش دما نسبت به سال قبل داریم. اگر درجه دما به بالای ۳۹ برسد، با هر درجه افزایش دما ۵ درصد افزایش مصرف آب خواهیم داشت. در برق نیز همین امر است. هزار مگاوات در شهر تهران بار مضاعف به شبکه برق در هفته جاری داشتیم. با ناترازی برق درگیر هستیم. ۲۵۰ مگاوات برق در این هفته به خاطر یک درجه افزایش دما در شهر تهران به شبکه تحمیل شد؛ که نیروگاه اتمی بوشهر سالانه هزار مگاوات تولید دارد. در حوزه آب نیز همین است و هر درجه افزایش دما ۵ درصد مصرف اب را افزایش میدهد.
استاندار تهران درباره بحث تراکم جمعیتی استان تهران نیز عنوان کرد: یکی از معضلات اصلی شهر تهران تراکم جمعیت است. تهران یکی از پر تراکمترین استانها است. میانگین کشوری هر کیلومتر مربع ۴۹ نفر است که در تهران بیش از هزار نفر است و این ۲۱ برابر است. ۳۸ درصد افزایش مشترکین آب در ۱۰ سال گذشته داشتهایم. یعنی بین ۳ تا ۳.۵ میلیون نفر جمعیت در ۱۰ سال اخیر در استان تهران افزایش داشتیم. بخشی از این امر طبیعتا از طریق اقدامات قانونی است. شهرداری مجوز ساخت میدهد بدون اینکه توجه داشته باشد به توان اکولوژیک استان و ما بیش از ۴ برابر این توان بارگذاری جمعیتی در تهران داشتهایم. بارگذاری جمعیتی در بحث ترافیک، آلودگی هوا و کمبود آب چالشها ایجاد میکند.
وی با اشاره به آغاز سه پروژه برای تامین آب پایدار به صورت میان مدت در استان تهران، توضیح داد: این پروژهها از قبل شروع شده و ما آنها را تکمیل کردیم. یکی از پروژهها انتقال آب به تهران از غرب تهران است که با تلاشهای وزارت نیرو تا دو سه هفته اینده فاز اول آن به بهره برداری میرسد و ماهی ۷ میلیون متر مکعب تامین آب انجام میشود و در فاز دوم که یک ماه بعدش انجام میشود نهایتا بیش از ۱۶۰ میلیون متر مکعب تامین آب کنیم. بخشی از مشکلات در میان مدت حل میشود، اما اینها مُسکن و کوتاه مدت است. مهمترین راهکار این است که باید بارگذاری جمعیت را که در سه چهار دهه اخیر شروع شده، متوقف کنیم.
معتمدیان ادامه داد: من در اولین حضورم در دولت بحث چالش آب را مطرح کردم و با نگاه رییسجمهور و کمک وزرای ذیربط و شهرداری تهران، امروز سرعت این پروژه را افزایش دادیم، در این چند ماهه ۷۰ درصد پروژه را انجام دادیم. نیاز به تغییر نوع حکمرانی در این حوزه داریم تا بایدها و نبایدهای حاکمیتی را اجرا کنیم. در شهر تهران یکی از موضوعاتی که برنامه ما در تامین آب است، موضوع پساب است. آب خاکستری که میلیاردها هزینه شده است. در استان تهران ۵۵۰ میلیون متر مکعب آب تولید میشود و شهر تهران ۴۵۰ میلیون متر مکعب تولید میشود. الان ما آمادگی داریم که ۱۵۰ میلیون متر مکعب که شهرداری در شهر تهران در چاه آب برای فضای سبز استفاده میکند را با پساب جایگزین کنیم. در این خصوص مذاکره کردیم. صرفه جویی را از خود شروع کردیم. ابلاغ کردیم همه دستگاهها اجرایی استان تهران مصرف را ۲۵ درصد کاهش دهند.
طبق اظهارات استاندار تهران، ۶۲ الی ۶۳ درصد شهروندان در استان تهران تا دو برابر الگوی مصرف، مصرف آب دارند. ۷ درصد تهرانیها بالای دو برابری الگو مصرف و ۳۱ درصد پایینتر از الگوی مصرف، آب مصرف میکنند.
وی با بیان اینکه شهروندانی که تا دو برابر الگو مصرف آب مصرفی میکنند؛ "پر مصرف" و شهروندانی که بیشتر از دو برابر الگو مصرف آب مصرف میکنند شهروندان "بد مصرف" هستند، گفت: برای مقابله با هر کدام قوانینی داریم.
معتمدیان افزود: پیشنهادی از وزارت نیرو به دولت برده شده است تا برای مشتریان پر مصرف و بد مصرف افزایش قیمتی به عنوان بازدارندگی داشته باشیم. مقررات سخت گیرانه هم داریم که از امروز ابلاغ شده است و استخرهای خصوصی و دولتی و خانگی اخطار داده میشود. اگر تمکین نکنند تا ۲۴ ساعت، بعد از آن قطعی آب دارند. بخشی به مدیریت مصرف خانوادهها بر میگردد. سال قبل در پاییز و زمستان ناترازی داشتیم و پویش اجتماعی را رییس جمهور اعلام کردند و در شهر تهران ماهانه ۵ میلیون متر مکعب صرفه جویی در گاز داشتیم.
استاندار تهران درباره مدیریت مصرف آب اظهار کرد: ما قعطی سازماندهی شده مثل برق نداریم، اما نوع مدلی که مدیریت میکنیم کاهش فشار آب و تعدیل فشار است که به طبقات اول و همکف آب میرسد. از طریق مخزن و پمپ، باید آب را منتقل کنیم. جاهایی به دلیل نوسانات اخلال ایجاد و باعث قطعی در برخی مناطق میشود. همکاران آب و فاضلاب در شهر تهران مشغول رفع اختلالات هستند. تلفن ۱۲۲ شبانه روزی پاسخگو هستند و اکیپ عملیاتی در محل حضور یافته و رفع نقص میکنند. در قانون مقررات مسکن این تکلیف قانونی است که همه برجها وآپارتمانها پمپ و مخزن آب بگذارند.
وی خطاب به شهروندان تهرانی توصیه کرد: در شهر تهران بیش از ۸۰ صدرد مردم مخزن و پمپ آب دارند. نصب مخزن و پمپ به مردم توصیه میشود. هرچند بار بار مالی دارد الان در این شرایط برای انتقال آب به طبقات بالایی توصیه میشود.
معتمدیان افزود:روزانه ۷۰۰ الی ۸۰۰ متر برای انتقال آب به سد امیرکبیر لوله گذاری در غرب تهران میشود. شبانه روز این امر را دنبال میکنیم. راضی نیستیم مردم یک ساعت کمبود آب داشته باشند. لولههایی با قطر دو متر در بخشی از مناطق مسکونی باید عبور داده شود و ۶۲ کیلیومتر طول مسیر است. یک ماه پیک گرما در مرداد پیش رو داریم که بیشترین فشار را دارد. مجموعه استانداری همه پای کار هستند.
معتمدیان با بیان اینکه از مجموع آب مصرفی، حدود ۳۰ درصد به استحمام، ۳۰ درصد به شست و شو و ۴۰ درصد به باقی مصارف معطوف میشود، گفت: مصرف آشامیدنی آب ۳ الی ۴ درصد است. پس مدیریت استحمام و شستشو اثر گذار است.
وی گفت: ابر پروژهای داریم و از غرب و شرق تهران آب رسانی به تهران میکنیم. ۱۵ هزار میلیارد تومان هزینه انتقال آب به تهران است. ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب را میتوان انتقال داد، اما اگر ۲۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی کنیم؛ ۳۲۰ میلیون متر مکعب در سال میتوان صرفه جویی کرد.
وی افزود: استفاده از ابزار آلات و شیرآلات کاهنده مصرف آب، ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش مصرف آب محقق میکند. مردم میتوانند به امور مشترکین مراجعه کنند و درخواست دهند که شرکتهای طرف قرارداد شیرآلات را تعویض کنند و نهایتا طی ۱۲ قسط روی قبوض آب هزینه قابل تسویه است. ابزارآلات و شیرآلات را تغییر دهد که در دراز مدت در کاهش مصرف مردم اثرگذار است. کولرهای آبی ۲۵ درصدد مصرف آب را دارد و چک کردن آن که نشتی آب نداشته باشد و تعویض پوشال اثرگذار است. امروز بخشی از فشار روی مردم با صرفهجویی کاهش پیدا میکند.
منبع: پایگاه اطلاعرسانی دولت