
به گزارش انرژی و نیرو، قطعی مکرر برق در شهرکهای صنعتی دیگر یک معضل ساده نیست، بلکه تبدیل به یک بحران ساختاری ناشی از کمبود برق شده است. شهرکهای صنعتی و واحدهای تولیدی، پیشتر تنها در فصل تابستان قطعی برق را تجربه میکردند، اما زمستان ۱۴۰۳، آغازی بر محدودیت برق این شهرکها در تمامی فصول بود.
آنطور که از اطلاعیههای صادرشده از سوی شرکت توزیع نیروی برق استان تهران پیداست، قطعی برق شهرکهای صنعتی از روز یکم اردیبهشتماه آغاز شده است. تاکنون شهرکهای صنعتی پردیس، صفادشت، دهک، عباسآباد و شهید سلیمانی، از آغاز قطعی برق واحدهای خود خبر دادهاند.
علت قطعی زودهنگام برق چیست؟
روز ۱۷ فروردینماه، بسیاری از مناطق کشور، قطعی برق را تجربه کردند. این قطعیهای بدون برنامه در حالی رخ داد که کشور در اوج مصرف برق نبود و همچنین مانند زمستان ۱۴۰۳، کمبود سوخت نیروگاهی به دلیل کاهش دما وجود نداشت.
در همان زمان، «مصطفی رجبیمشهدی» مدیرعامل توانیر، دلایل قطعی برق را از طریق پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو اینگونه تشریح کرد: به دلیل تداوم خشکسالی، امکان استفاده حداکثری از ظرفیت نیروگاههای برقآبی را در سال جاری وجود ندارد و میزان تولید این نیروگاههای برقآبی نسبت به سال گذشته به حدود یکسوم کاهش یافته است.
وی با اشاره به مشکلات تعمیراتی نیروگاهها ادامه داد: برخی تعمیرات اساسی نیروگاهها که باید در سال گذشته انجام میشد، به دلیل محدودیتهای پیش آمده در حوزه تامین سوخت به سال جاری موکول شد و با توجه به اینکه حدود ۳۰ درصد نیروگاههای کشور دارای عمر بالا هستند، لازم است تعمیرات اساسی پیش از ورود به اوج بار در خصوص آنها صورت بگیرد.
مدیرعامل توانیر همچنین در مورد دیگر علل خاموشیها توضیح داد: برای استفاده از ظرفیت نیروگاه اتمی در تیرماه و مردادماه و همچنین انجام عملیات تعویض سوخت، این نیروگاه از مدار خارج شده و این موضوع منجر به کاهش تولید برق در روزهای حساس پیشرو شده است.
به گفته رجبیمشهدی، این موضوعات منجر شد ظرفیت تولید پاسخگوی میزان مصرف نباشد. مصرف برق در روزهای آغازین سال جاری بیش از شش درصد افزایش یافته که این میزان رشد در این بازه زمانی بسیار قابل توجه و بیسابقه است.
با توجه به اظهاراتی که مدیرعامل توانیر در روز ۱۸ فروردینماه داشت، به نظر میرسد که دلیل قطعی زودهنگام برق شهرکهای صنعتی نیز کاهش ظرفیت نیروگاههای برقآبی و تعمیرات نیروگاهها باشد.
صنایع قربانی قطعی برق در همه فصول
در شرایطی که کشور بیش از هر زمان دیگری نیاز به تولید، اشتغالزایی و ارزآوری دارد، خاموشیهای پیدرپی مراکز تولیدی ضربه سنگینی بر اقتصاد ایران وارد میکنند.
قطعی برق شهرکهای صنعتی در حال حاضر فراگیر نشده است و تنها برخی شهرکهای صنعتی از قطعی برق خبر دادهاند. با این حال با توجه به تجربه قطعی برق در تابستان سالهای گذشته، احتمال شروع قطعی برنامهریزیشده برق برای تمامی شهرکهای صنعتی وجود دارد.
مدیرعامل توانیر، دلیل آغاز زودهنگام قطعیهای برق را در حالی تعمیرات نیروگاهها و خشکسالی دانست که هر دو علل بیانشده، به زودی برطرف نمیشوند. با توجه به وضعیت افزایش دما در کشور، احتمال بارش باران در روزها و هفتههای آینده کاهش مییابد و احتمالا ظرفیت نیروگاههای برقآبی تا پایان تابستان بیشتر نشود.
همچنین تعمیرات نیروگاهها عملیاتی زمانبر است و بهنظر نمیرسد که تعمیرات آنها به زودی پایان یابد.
موضوعات بیانشده از احتمال قطعی مکرر برق شهرکهای صنعتی حکایت دارد. این امر منجر به کاهش تولید، اخراج کارگران واحدهای صنعتی، کمشدن مشتری کارگاهها، خرابی و مستهلکشدن ابزار تولید و درنهایت تعطیلی شهرکهای صنعتی میشود.
خاموشی در جلسات، وزیر نیرو را به جبران کمبود برق وادار میکند؟
همزمان با قطعی برق شهرکهای صنعتی، صبح امروز در جریان بیستمین همایش جشنواره شهید رجایی، برق سالن خلیج فارس پژوهشگاه نیرو برای مدت ۱۰ دقیقه قطع شد.
این همایش برای ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی کشور با حضور وزیر نیرو تدارک دیده شده بود. به نظر میرسد که قطعی برق در همان لحظه، به خوبی عملکرد دستگاههای اجرایی کشور را نشان داده است.
با توجه به روند قطعی برق در فروردین و اردیبهشتماه سال ۱۴۰۴، به نظر میرسد که خاموشیها در سال جاری بیش از سالهای گذشته است، چراکه قطعی برق در سالهای گذشته از فروردینماه شروع نشده بود.
ادامه این روند نه تنها تولید را نابود میکند، بلکه اعتماد به سیاستهای توسعهای کشور را از بین میبرد. دولت و نهادهای مسئول بهجای اعمال محدودیت برای مشترکان و تجویز مسکنی کوتاهمدت برای بحران انرژی در کشور، باید هرچه سریعتر به اقدامات اساسی در زمینه افزایش بهرهوری حوزه برق بیاندیشند.
برای مطالعه بیشتر گزارش تعطیلی کامل شهرکهای صنعتی پس از قطع مکرر برق و گاز را بخوانید..
منبع: تجارت نیوز