به گزارش انرژی و نیرو، «محمد جواد نوفرستی» با اشاره به اینکه آنچه اکنون وجود دارد بحران انرژی است نه ناترازی گفت: با توجه به شرایط موجود بهتر است بگوییم بحران شدید انرژی وجود دارد، زیرا ناترازی مربوط به کمبود دو تا سه درصدی است نه کمبود ۳۰ درصدی که بحران تبدیل شده است. هر سال افزایش تقاضای ثابتی در حوزه گاز و برق وجود دارد و برآوردها حاکی از آن است که افزایش تقاضای سالانه ۵ درصد باشد. سالانه بر تعداد منازل مسکونی افزوده که به تناسب آن تجهیزات جدیدی نیز وارد منازل میشود.
وی ادامه داد: باید در نظر داشت که هر ساله تجهیزات برق و گاز یک سال از عمرشان کاسته و این امر منجر به کاهش راندمان میشود؛ بنابراین سالانه افزایش ۵ تا ۷ درصدی تقاضا امری دور از ذهن نیست.
این کارشناس انرژی با اشاره به اینکه وقتی تقاضا افزایش پیدا میکند تولید هم باید متناسب با افزایش تقاضا باشد، خاطر نشان کرد: زمانی که تولید ما چه در برق و چه در گاز کمتر از ۵ درصد باشد، سالانه با میزان مشخصی از تولید مواجه میشویم و اگر ۲۰ سال گذشته را در نظر بگیریم هیچ وقت افزایش تولید به اندازه افزایش تقاضا نبوده است.
نوفرستی توضیح داد: با نگاهی خوشبینانه اگر سالانه ۴ درصد افزایش تولید داشته باشیم و تقاضای مصرف ۵ درصدی باشد یعنی سالی یک درصد به کمبودهای ما اضافه شده و این انباشت سالانه بحران فعلی را رقم زده است.
این کارشناس انرژی خاطرنشان کرد: بنابراین یکی از مهمترین دلایل ناترازی چه در برق و چه در گاز مربوط به تولید است، زیرا همواره تولید و عرضه کمتر از تقاضا بوده به طوری که تابستان امسال برای اولین بار با ناترازی گاز مواجه شدیم. مسئلهای که مردم آن را به صورت ملموس احساس نکردند، اما نیروگاهها و صنایعی که به گاز نیاز داشتند این کمبود را احساس کردند.
به گفته وی، در گذشته تنها در تابستان ناترازی برق داشتیم و در زمستان ناترازی گاز، در حالی که در زمستان جاری به صورت همزمان ناترازی برق و گاز داریم.
نوفرستی اضافه کرد: در سال جاری ناترازی گاز ۳۵۰ میلیون متر مکعب اعلام شده است، اگر آنطور که مدیرعامل شرکت ملی گاز گفته بود، باشد برای پاییز بخشهای مختلف یعنی هم نیروگاهها و هم صنایع به اندازه کافی تأمین گاز شوند و گاز جایی قطع نشود به تزریق یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون متر مکعب گاز به شبکه سراسری نیاز است در حالی که در خوشبینانهترین حالت ۸۶۰ میلیون متر مکعب به شبکه سراسری گاز تزریق شده که نشان دهنده کسری ۳۴۰ میلیون متر مکعبی گاز است یعنی یک سوم نیاز کشور.
وی گفت: زمانی که اولویت با بخش خانگی باشد باید ابتدا مصرف این بخش را در نظر گرفت که به طور میانگین ۷۰۰ میلیون متر مکعب است و ۱۵۰ میلیون متر مکعب برای نیروگاهها و صنایع باقی میماند که با توجه به مباحث صادراتی که وجود دارد اکنون شاهدیم تمامی صنایع از سوخت دوم استفاده کرده و دو روز در هفته برق ندارند.
منبع: خبرگزاری مهر