به گزارش انرژی و نیرو، «محسن طرزطلب» در حاشیه چهاردهمین نمایشگاه بین المللی انرژیهای تجدیدپذیر در نشستی خبری با بیان اینکه ۱۴۰۰ نقطه را شناسایی کردهایم و این امکان که ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه جدید احداث شود وجود دارد و بخش خصوصی میتواند به این بخش ورود کند و تا خرداد ماه برق تولیدی را تحویل دهد.
وی در پاسخ به سوال درباره صادرات برق توسط تجدیدپذیرها، گفت: بخش خصوصی که در این حوزه سرمایهگذاری کند میتواند ۱۰ درصد از برق تولیدی خود را در مواقع غیر پیک صادر کند، اما تا کنون درخواست جدی در این حوزه نداشتهایم.
او افزود: توانیر ۳۰۰ مگاوات ظرفیت صادراتی خطوط موجود را در اختیار تجدیدپذیرها قرار داده است که اگر سرمایهگذاری تمایل داشته باشد میتوانیم این امکان را فراهم کنیم.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه دولت عزم خود را جزم کرده است تا با توجه به بحث ناترازی انرژی، در حوزه تجدید پذیر سرمایهگذاری داشته باشد و به هر شکلی این ناترازیها را جبران کند، اظهار کرد: اولویت اول سرمایه گذاری بخش خصوصی و ساخت داخل است، اما اگر به هر دلیل این امکان شکل نگرفت، دولت از راههای دیگر مشکل مردم را حل خواهد کرد و طرحهای مورد نظر خود را اجرایی میکند.
طرزطلب در خصوص مشوقهای درنظر گرفته شده برای تسهیل گری حضور سرمایه گذاران در حوزه انرژیهای تجدیدپذیرها، اظهار کرد: تسهیل گریها انجام شده و همه مجوزها و زمین در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته است تا به تولید برسد و برق تولیدی خود را در بورس انرژی به فروش برساند چرا که فعالیت تابلوی برق سبز، بهترین مشوق برای حضور سرمایه گذاران در حوزه تجدیدپذیر برای جبران ناترازی برق است.
وی با بیان اینکه اولویت نخست ساتبا برای تامین تجهیزات و اجرای پروژههای تجدیدپذیر، با بخش خصوصی داخلی است، گفت: تسهیل گریهایی در موضوع تخصیص زمین انجام شده، اما مشکلاتی هم وجود دارد و بخشهای مختلف باید در این زمینه همکاری بیشتری داشته باشند تا مشکلی در بحث تخصیص زمین به سرمایه گذاران برای احداث نیروگاههای تجدیدپذیر ایجاد نشود.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه دولت نمیتواند دست روی دست بگذارد و منتظر بماند تا شاید این کار اجرایی شود بنابراین به هر روشی پروژههای خود را برای کاهش ناترازی کشور اجرایی خواهد کرد، گفت: باید در موضوع ارتقای بهره وری انرژی قدم برداریم و از وسایل پربازده استفاده کنیم، موضوع استفاده از پنل خورشیدی و باتریهای خانگی باید در کشور فرهنگ سازی شود تا با تعدیل قیمت این تجهیزات شاهد روی آوردن مردم به استفاده از این امکانات برای افزایش بهره وری باشیم.
طرزطلب با بیان اینکه اگر در موضوع کولرهای آبی و گازی از موتورهای به روز و پربازده استفاده کنیم قطعا شاهد افزایش بهرهوری انرژی خواهیم بود و در این صورت چندان نیازی به اعمال محدودیت در حوزه مصرف نخواهد بود، گفت: پیش بینی میکنیم بیش از ۱۰ هزار مگاوات در حوزه بهره وری در کشور صرفه جویی انرژی داشته باشیم.
وی در خصوص وضعیت احداث نیروگاههای بادی اظهار کرد: مجوز احداث ۲۵۰۰ مگاوات نیروگاه بادی صادر شده است و امیدواریم با جدیتی که در این زمینه داریم طرحهای نیروگاه بادی به سرعت اجرایی شود.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه تامین کنندگان داخلی اگر بتوانند نیاز ما را تامین کنند، از آنها حمایت خواهیم کرد و دولت نیز بحث منابع مالی این کار را حل خواهد کرد، گفت: در این زمینه نگران زمان بندی تحویل طرحها هستیم، زیرا باید این ظرفیت جدید تا پیش از پیک سال آینده وارد مدار شود و در غیر این صورت به سمت واردات خواهیم رفت.
طرزطلب اظهار کرد: میتوانیم بدون ایجاد خطوط انتقال و سرمایه گذاری در این بخش، حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاه بادی و خورشیدی ایجاد کنیم و تا این میزان تولید، محدودیتی برای بحث انتقال نداریم.
وی با بیان اینکه در حوزه احداث نیروگاههای بادی بیش از ۷۱ هزارمگاوات و در حوزه نیروگاههای خورشیدی بیش از ۱۵۰ هزار مگاوات ظرفیت وجود دارد، گفت: تا میزان حدود ۱۵ تا ۲۰ هزار مگاوات تولید از سوی نیروگاههای خورشیدی و بادی به راحتی به شبکه متصل میشود و نیازی به سرمایه گذاری در حوزه انتقال نیست.
معاون وزیر نیرو اظهار کرد: سرمایه گذاران در حوزه ثبت سفارش، تخصیص اعتبارات، حوزه بانکی مشکلاتی دارندکه در تلاش هستیم تا با برگزاری جلساتی با بانکها و وزارت صمت تسهیلگری انجام دهیم تا مسیر برای اجرای طرحهای تجدید پذیر هموار و شاهد اجرای طرحها باشیم.
طرزطلب بیان اینکه در نمایشگاه امسال ۱۱ موافقتنامه، قرارداد و تفاهمنامه به امضا رسید، اظهار کرد: تاکنون قرارداد ۶۰۰ مگاوات نیروگاه ۳ مگاواتی به امضا رسیده که تا پیک ۱۴۰۴ وارد مدار میشود.
وی با بیان اینکه علاوه بر این برنامه بهرهوری ۱۰ هزار کولر گازی به گرید A در دستور کار قرار دارد که از محل صرفه جویی اصل و فرع سرمایه را دریافت کنند، گفت: همچنین برای احداث ۳ هزار مگاوات با مپنا و ۲۸۰۰ مگاوات با وزارت دفاع به تفاهم رسیدیم.
مدیرعامل ساتبا با بیان اینکه در بحث تسهیلاتی که از محل اعتبارات اشتغالزایی در اختیار ساتبا قرار گرفته بود، ۵۰۰ نفر حایز شرایط شناخته شدهاند تا این تسهیلات به آنها پرداخت شود، گفت: در این زمینه ۲ همت برای ساتبا در نظر گرفته شده در صورتی که به حدود ۲۰ همت برای تسهیلات اشتغال نیاز داریم تا بتوانیم پروژههای کمتر از ۱۰ مگاوات را اجرایی کنیم.
به گفته طرزطلب اگر بتوانیم شاهد همکاری بانکها در این حوزه باشیم قطعا علاوه بر اشتغال زایی شاهد تولید برق به کمک این بخش خواهیم بود.