تاریخ: ۱۹ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۰:۳۵
بازدید: ۱۴
کد خبر: ۱۸۸۴
سرویس خبر : فناوری

جلوگیری از خسارت‌های میلیون دلاری عملیات حفاری چاه‌های نفتی با بومی‌سازی یک دستگاه دانش‌بنیان

جلوگیری از خسارت‌های میلیون دلاری عملیات حفاری چاه‌های نفتی با بومی‌سازی یک دستگاه دانش‌بنیان
انرژی و نیرو - محققان یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان موفق شدند دستگاهی را جهت اندازه‌گیری زمان بندش سیمان حفاری بومی‌سازی کنند که با استفاده از آن می‌توان زمان سفت شدن سیمان را برآورد کرد و با نتایج آن می‌توان از خسارت‌های میلیون دلاری عملیات نفتی جلوگیری کرد.

به گزارش انرژی و نیرو، «امین کریمی» مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان، عنوان دستگاه ساخته شده در این شرکت را «کانسیستومتر» عنوان کرد و گفت: این دستگاه برای تست سیمان حفاری در شرایط شبیه‌سازی شده چاه نفت استفاده می‌شود. با استفاده از این دستگاه زمان بندش سیمان حفاری توسط این دستگاه قبل از آنکه سیمان به چاه تزریق شود و کار چاه نهایی شود، تست می‌شود.

وی با بیان اینکه تاکنون دستگاهی که در صنعت نفت بهره‌برداری می‌شد، وارداتی بوده است، اظهار کرد: آخرین مرحله حفاری چاه نفت، سیمان کاری است تا اتصال لوله‌های فلزی به دیواره چاه محکم‌تر شود و در جای خود لرزش نداشته باشد و ریزش نکند، اطراف این لوله‌ها با سیمان پر می‌شود و از آنجایی که عملیات حفاری و سیمان‌کاری زمان‌بر است، پیمانکار باید بداند سیمانی که برای این منظور استفاده می‌کند، به چه مدت زمان نیاز دارد تا سفت شود.

کریمی اضافه کرد: در غیر این صورت ممکن است سیمان استفاده شده در حین عملیات سفت شود که منجر به شکست عملیات خواهد شد و چاه از دست می‌رود، ضمن آنکه حفاری چاه نفت در حد میلیون دلاری است.

مدیر عامل این شرکت دانش‌بنیان ادامه داد: از این رو سیمان قبل از تزریق به چاه با استفاده از دستگاه کانسیستومتر مورد تست و ارزیابی قرار می‌گیرد و قادر است به صورت دقیق زمان بندش یا سفت شدن سیمان را محاسبه کند.

وی مزیت رقابتی این دستگاه را با نمونه‌های خارجی، قیمت آن دانست که نصف قیمت نمونه‌های مشابه وارداتی است و خاطر نشان کرد: با استفاده از این دستگاه می‌توان زمان بندش سیمان را با اضافه کردن افزایه‌ها (افزودنی‌های مواد شیمیایی) تغییر داد. این دستگاه می‌تواند نموداری از وضعیت محور زمان، دما، فشار و سفتی سیمان و مقدار بندش سیمان را ارائه دهد.

کریمی با اشاره به مکانیزم عملکردی این دستگاه توضیح داد: پس از آماده شدن دوغاب، آن را داخل محفظه مخصوص دستگاه ریخته و در داخل دستگاه قرار می‌گیرد. در مرحله بعد فشار و دمای واقعی چاه به دستگاه اعمال می‌شود و دستگاه میزان سفتی سیمان را نشان می‌دهد.

به گفته وی، سیمان آماده شده به دور لوله‌های نصب شده در چاه، پمپ می‌شود.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان درخصوص تجاری‌سازی این محصول، اظهار کرد: تاکنون سه نمونه از این دستگاه به فروش رفته است. برای صادرات این محصول هم با کشور‌های عمان و امارات مذاکره کردیم، اما به علت کمبود نیرو هنوز صادراتی صورت نگرفته است.

وی تاکید کرد: برای صادرات و تولید انبوه این کالا به سرمایه در گردش بالایی نیاز داریم تا توان استخدام نیرو در زمینه‌های مختلف مثل بازاریابی و صادرات را داشته باشیم و بتوانیم در زمینه صادرات هم وارد شویم.

منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده