تاریخ: ۰۲ آذر ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۶:۳۴
بازدید: ۲۱
کد خبر: ۱۶۷۳
سرویس خبر : پالایش و پخش

ناترازی انرژی یک شبه حل نمی‌شود

ناترازی انرژی یک شبه حل نمی‌شود
انرژی و نیرو - عضو هیات مدیره سندیکای شرکت‌های تاسیساتی و صنعتی ایران گفت: هم‌اکنون به وضعیتی رسیدیم که نمی‌شود توقع داشت که با یک چوب جادویی و بطور آنی مشکل را برطرف کرد بلکه نیاز به عزم و اراده دولت دارد تا با مدیریت صحیح سرمایه‌گذاران را برای سرمایه‌گذاری با ارائه تضامین مطمئن ترغیب کند.

به گزارش انرژی و نیرو، «تورج بطحایی» در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا امروز کشور با وجود دارا بودن منابع غنی نفت و گاز دچار ناترازی انرژی شده است؟ گفت: این موضوع مهم به سیاست‌گذاری‌های دولت و برنامه‌های توسعه‌ای اخیر کشور و بخشی نیز به تحریم‌ها و دیپلماسی بین‌المللی کشور بر می‌گردد. ممکن است این سوال پرسیده شود که چرا کشور به این وضعیت دچار شد؟ به خاطر اینکه سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی به صورت اصولی در کشور انجام نشده است تا بتوان نیروگاه حرارتی یا تجدیدپذیر بزرگ مقیاس یاپالایشگاه‌های گازی جدید ساخت.

وی افزود: سرمایه‌گذاران خارجی به دلیل عدم شفافیت مالی و نگرانی از تغییر قوانین رغبتی برای سرمایه‌گذاری در کشور ندارند و از سوی دیگر ضمانت کافی برای انجام سرمایه‌گذاری و امنیت آن نیست؛ سرمایه‌گذار داخلی نیز تا چالش‌ها و ریسک‌های بازار بهینه‌سازی انرژی برطرف نشود و تضامینلازم را دولت ندهد علاقه‌ای به سرمایه‌گذاری ندارد.

عضو هیات مدیره سندیکای شرکت‌های تاسیساتی و صنعتی ایران در رابطه با تاثیر بهینه‌سازی ساختمان برای کنترل ناترازی، تصریح کرد: الان به وضعیتی رسیده‌ایم که حتی با وجود داشتن سرمایه کافی، نیروی انسانی، عزم و اراده و برنامه؛ حداقل چهار الی پنج سال طول می‌کشد که نیروگاه یا پالایشگاه ساخته شود؛ بنابراین برای کمک به رفع ناترازی، حرکت به سمت راه‌اندازی بازار بهینه‌سازی انرژی امری اجتناب ناپذیر است.

بطحایی ادامه داد: می‌بایست برای ساختمان‌های جدیدی که در کشور ساخته می‌شود اجرای مفاد مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان الزامی باشد و نظارت‌های سختگیرانه انجام شود تا با ساختمان‌هایی با رده انرژی حداقل C برسیم. بیش از چند دهه است که این سند تهیه و تنظیم شده پیش‌نویس پنجمین ویرایش آن نیز تهیه شده است.

وی با بیان اینکه مبحث ۱۹ این نیست که تنها پنجره‌ها دوجداره شوند تا ناظر شهرداری تاییدیه را صادر کند، گفت: باید هوشمندسازی و پایش آنلاین تاسیسات سرمایشی، گرمایشی و تعویض تجهیزات فرسوده و عایق کاری اجرایی شود علاوه بر آن می‌بایست به سمت تکنولوژی‌های روزآمد و مبتنی بر اینترنت اشیاء (IOT) و هوش مصنوعی در کنترل هوشمند تاسیسات و پایش آنلاین آن حرکت کرد.

عضو هیات مدیره سندیکای شرکت‌های تاسیساتی و صنعتی ایران با بیان اینکه این راهکار سریع‌الاجرا، زود بازده و پربازده هست و دوره بازگشت سرمایه در مدت کوتاهی کمتر از یک سال از محل هزینه انرژی صرفه جویی بازگردانیده می‌شود، گفت: در حال حاضر اساس کنترل موتورخانه‌های گرمایشی تنظیم درجه ترموستات دیگ‌ها و پمپ‌ها بر روی دمایی ثابت است.

بطحایی با بیان اینکه فاکتور تاثیرگذار بر مصرف گاز در ساختمان تغییرات دمای هوای محیط بیرون ساختمان است بنابراین با استفاده از «سامانه کنترل هوشمند موتورخانه» و دما‌هایی که توسط سنسور‌ها اندازه گیری می‌شوند کارکرد تجهیزات موتورخانه تابع هوای دمای بیرون و دمای تنظیمی آب گرم مصرفی کنترل می‌شوند، اظهار کرد: نتایج هوشمندسازی و پایش آنلاین تاسیسات سرمایشی و گرمایشی شامل کاهش مصرف انرژی به میزان ۲۰ درصد ساختمان‌های مسکونی و ۴۰ درصد در ساختمان‌هایاداری-آموزشی، کاهش نرخ استهلاک تجهیزات گران بهای تاسیسات متناظر با میزان صرفه جویی انرژی، ایجاد شرایط رفاهی و دمای مطلوب در فضا‌های کنترل شده، شناسایی هوشمند اشکالات و عیوب موتورخانه در فاز‌های طراحی، اجرا و بهره برداری و پیشنهاد اقدامات اصلاحی خواهد بود.

وی تصریح کرد: در حال حاضر هزینه قیمت گازی که شرکت ملی گاز ایران در بورس انرژی در اختیار شرکت‌های فولادی و پتروشیمی قرار می‌دهد به مراتب گرانتر از تعرفه انرژی است که برای مشترکان خانگی و اداری لحاظ می‌شود و این اختلاف قیمت شرایط جذابی را برای سرمایه‌گذاران بوجود می‌آورد تا وارد بازار بهینه‌سازی انرژی شوند و به رفع ناترازی انرژی در کشور کمک کنند منتها لازمه این اتفاق، تسهیل‌گری دولت و ارائه تضامین بازپرداخت به سرمایه گذاران است. امیدوارم هرچه زودتر دولتمردان برای بهره برداری از فرصت‌های موجود تصمیمات قاطع بگیرند تا بازار بهینه‌سازی انرژی هرچه زودتر فعال شود.

منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده