به گزارش انرژی و نیرو، «مالک شریعتی» عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتوگویی تلویزیونی اظهار داشت: قانون مانع زدایی از صنایع برق کشور که سال ۱۴۰۱ تصویب شده در ماده دو تکالیف وزارت نفت و وزارت نیرو را در حوزه تامین سوخت نیروگاهها مشخص کرده است.
وی افزود: این ماده قانونی گفته خرداد ماه هر سال وزارت نیرو باید جدول نیاز خود را به سوخت مایع برای پایان سال یعنی در طول سال ماه به ماه به وزارت نفت اعلام کند و وزارت نفت موظف است بر اساس این جدول اعلامی، سوخت مورد نیاز نیروگاهها را تامین کند؛ یعنی یک برنامه ریزی سالانهای است که باید هر سال اتفاق افتد.
شریعتی خاطرنشان کرد: وزارت نیرو آن چه به ما اعلام کرده و حتی در جلسات یک ماه قبل، قبل از شروع این خاموشیها داشتیم، گفته نسبت به کاهش ذخایر سوخت مایع نیروگاهها هشدار دادیم و از وزارت نفت خواستیم مخازن تکمیل شود، چون میزان ذخایر سوخت مایع نیروگاهها عمدتاً گازوئیل است؛ چون مازوت سوخت اضطراری است، نسبت به سال قبل در همین مدت تقریباً نصف شده است و این یک هشدار جدی بود که در جلسات داده شد و قبلاً اعلام کردند این ذخایر کاهش یافته و باید تکمیل شود.
وی ادامه داد: اتفاق دیگر این است که در تابستان امسال نیز قدری با وجود نزدیک به ۶ درصد تامین گاز نیروگاهها کاهش یافته در حالیکه میزان تقاضای سالانه افزایش مییافت و حتی در زمان زمستان باید افزایش مصرف سوخت را داشته باشیم، مجبور شدیم در تابستان سوخت مایع استفاده کنیم.
این عضو کمیسیون انرژی در خصوص علت کاهش گاز تحویلی به نیروگاه ها، گفت: مهمترین علت این ماجرا، عدم یکپارچگی در مدیریت انرژی کشور است؛ سال ۹۹ و ۱۴۰۰ هم که این اتفاق افتاد یک سیکل معیوب در کشور رقم خورد، زمستان مشکل تامین سوخت اتفاق افتاد و مجبور شدند نیروگاههایی که برای تعمیرات میرفت را نگه دارند و نیروگاهها در اوایل بهار برای تعمیرات رفت و وقتی این اتفاق افتاد، برقآبیها به جای اینکه در اوج مصرف تابستان در مدار قرار گیرد، در اوایل بهار در مدار آمدند و در اوج مصرف تابستان برقآبی نداشتیم و این سیکل معیوب در حال تکرار بود که ۳-۲ سال این مشکل پیش نیامد و دوباره این مشکل اتفاق افتاد.
وی افزود: زمان اوج مصرف تابستان که گاز نباید مشکلی داشته باشد، گاز تامین نشده یعنی وزارت نفت تامین نکرده است، به هر دلیلی که وجود دارد که آنها میگویند ناترازی گاز داشتیم و بر اساس آن تابستان سوخت مایع استفاده شده است.
شریعتی با بیان اینکه "این عدم یکپارچگی مدیریت، مشکل ایجاد کرده است"، گفت: البته، چون در گزارش کمیسیون ارائه کردند و پیش بینی از دو ماه قبل اعلام شده بود وزارت نفت باید تمهیداتی میداشت؛ تحلیل من این است که مقصر شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی است و اگر هم تولید داخل به اندازه کافی نبود باید نسبت به تصمیم در سطوح بالای کشور هشدار میدادند و اقدام میکردند و واردات گازوئیل اتفاق میافتاد، چون اورژانسیترین حالت بود؛ اما متاسفانه در این خصوص تدبیر نشده است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه "الان که باید گازوئیل و سوخت مایع تامین شود که از طریق واردات یا افزایش ظرفیت اورژانسی برخی پالایشگاهها اتفاق افتد یعنی آن چه امکان پذیر است"، گفت: این راه حل اورژانسی همین امروز میشود، اما برای کوتاه مدت همین الان آمارهای رسمی کشور میگوید ده میلیون لیتر قاچاق گازوئیل داریم. اگر جلوی این قاچاق گرفته شود در شبکه قابل استفاده است.
وی افزود: در میان مدت سوخت جایگزین باید استفاده کنیم؛ سه سال پیش نامه به وزیر نفت نوشتم و تقاضا کردم استفاده از سوختهای جایگزین همانند میعانات گازی و LPG را در نیروگاههای کشور بررسی کنند که از جهت پدافند غیرعامل و هم از جهت سوخت پاکتر است و هم از جهت تامین پایدار سوخت نیروگاهها است ولی متاسفانه گفتند زمانی بیش از سه سال نیاز است که الان سه سال از آن ماجرا گذشته و الان LPG ما در خروجی پالایشگاههای نفتی هدر میرود.
شریعتی با بیان اینکه "تعداد زیادی از نیروگاهها میتوانند از LPG استفاده کنند که مشکلات محیط زیستی مازوت را ندارد"، گفت: برای میان مدت باید به سمت بحث تجدیدپذیرها و افزایش ظرفیت تجدیدپذیرها در کل سال برویم که تا حدودی نیمی از ظرفیت منصوبه کشور میتواند تجدیدپذیر باشد، چون این انرژی برق پایدار نیست و در طول روز میتوان استفاده کرد، ولی قابلیت ۵۰ هزار مگاوات در طول روز وجود دارد که این اتفاق بیفتد.
وی افزود: نکته آخر بالا بردن راندمان نیروگاهها در بلند مدت است و ماده ده قانون مانع زدایی این را تکلیف کرده است و یکسال این آئین نامه ابلاغ شده ولی اجرای آن شروع نشده است؛ بیشترین اتلاف ما در حوزه سوخت گاز و سوختهای مایع در حوزه نیروگاهی است. بالغ بر ۳۰ میلیارد دلار ارزش ارزی سوخت نیروگاههای ما است.
منبع: خبرگزاری تسنیم