تاریخ: ۲۵ مهر ۱۴۰۳ ، ساعت ۲۰:۲۱
بازدید: ۴۰
کد خبر: ۱۱۷۳
سرویس خبر : آب

پروانه‌های بهره‌برداری از آبخوان‌های کشور متناسب با شرایط اقلیمی نیست

پروانه‌های بهره‌برداری از آبخوان‌های کشور متناسب با شرایط اقلیمی نیست
انرژی و نیرو - معاون حفاظت و بهره‌برداری و امور اجتماعی شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: تعدادی از پروانه‌های صادر شده برای بهره‌برداری از آبخوان‌های کشور از گذشته تاکنون متناسب با شرایط اقلیمی و ظرفیت آبخوان‌ها نبوده است.

به گزارش انرژی و نیرو، «عبدالله فاضلی» روز (چهارشنبه ۲۵ مهر) در سمنان به خبرنگاران افزود: حفظ منابع آب زیرزمینی در کشور امری ضروری است که وزارت نیرو از طریق اجرای طرح‌های احیا و تعادل‌بخشی به دنبال تحقق آن است.

معاون حفاظت و بهره‌برداری و امور اجتماعی شرکت مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه برخی از اجزای طرح‌های احیا و تعادل‌بخشی در قانون بودجه امسال مورد توجه و تاکید نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و به صورت قانونی مصوب شد، گفت: در گذشته با توجه به شرایط اقلیمی تعدادی پروانه بهره‌برداری صادر شده که متناسب با ظرفیت تحمل آبخوان‌ها نبوده است.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر با توجه به تغییرات در مخزن آبخوان‌ها، کسری و افت مستمر آبخوان‌ها رخ داده است، ابراز کرد: به همین دلیل تعدیل این پروانه‌ها امری ضروری است و در درجه نخست موارد مجاز و اضافه برداشت‌ها و چاه‌های غیرمجاز مسدود می‌شود و در گام بعد، از اضافه برداشت جلوگیری و همزمان تعدیل پروانه‌های مجاز انجام می‌شود.

معاون حفاظت و بهره‌برداری و امور اجتماعی شرکت مدیریت منابع آب ایران با بیان اینکه دستیابی به ظرفیت آب مطمئن یا قابل برداشت با عنوان «آب قابل برنامه‌ریزی» از اهداف طرح‌های احیا و تعادل‌بخشی سفره‌های آب زیرزمینی برشمرد و گفت: اجرای این طرح‌ها در سمنان مطلوب است، اما انتظار بالاتر از میزان فعلی است و باید بر اساس هدف گذاری و متناسب با آن پیشرفت و تلاش شود تا به این اهداف رسید.

وضعیت حساس منابع آب زیرزمینی در سمنان

وی با بیان اینکه استان سمنان دارای اقلیم خشک و کم آبی است، گفت: منابع آب این استان ارزش حیاتی دارد و برای مردم سمنان که عمده آب آشامیدنی نیز از محل سفره‌های زیرزمینی تامین می‌شود، باید به هر طریقی حفظ شود.

به گفته وی، حفاظت از منابع آب زیرزمینی هدف اصلی از اجرای طرح‌های احیا و تعادل‌بخشی در سمنان است. این طرح به دلیل اینکه ۸۰ درصد مصارف استان سمنان به آب زیرزمینی وابسته است، به صورت مستمر باید ادامه یابد.

معاون حفاظت و بهره‌برداری و امور اجتماعی شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به میزان بالای مصرف از سفره‌های زیرزمینی، گفت: به همین دلیل اجرای طرح تعادل‌بخشی منابع زیرزمینی آب در سمنان به عنوان یک ضرورت به شکل دقیقی باید ادامه یابد.

توجه به میزان داشته‌های منابع آبی، صرفه‌جویی و مصرف بهینه در برهه کنونی به طور صرف نمی‌تواند جوابگوی تامین آب آشامیدنی شهروندان باشد و باید راهکار‌هایی برای گذر از این شرایط اندیشیده شود.

سمنان سالانه ۱۳۳ میلیون متر مکعب کسری آب‌های زیرزمینی و سه و ۲ دهم میلیارد مترمکعب کسری مخزن انباشته دارد و صرفه‌جویی ۱۷۸ میلیون مترمکعبی آب در سند سازگاری با کم آبی استان تا سال ۱۴۰۵ هدفگذاری شده است.

طبق آمارها، یک میلیارد و ۴۰ میلیون مترمکعب برای پاسخ به نیاز سمنان، آب استحصال می‌شود و از مجموع آب استحصالی برای رفع نیاز آبی این استان تنها ۳۰ درصد آب باکیفیت است و دیگر چاه‌های آب دارای هدایت الکتریکی (ec) بالا است.

منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)

عناوین برگزیده