
به گزارش انرژی و نیرو، امروز خشکسالیهای متعدد در استان سیستان و بلوچستان و نیز تامین نشدن حقآبه هیرمند از سمت افغانستان ضرورت توجه به طرحهای تامین آب برای این استان را جدیتر کرده است.
در دولتهای یازدهم و دوازدهم و با توجه به تشدید خشکسالیها طرح روئین تن سازی سیستان و بلوچستان با هدف تامین آب مورد نیاز این منطقه از منابع داخلی و کاهش وابستگی نیاز آبی به هیرمند از سوی تقی زاده خامسی معاون وقت وزیر نیروی دولت حسن روحانی مطرح و پیگیری شد.
یکی از طرحهایی که در این زمینه مطرح بود طرح آبرسانی از سد ماشکیدعلیا به شهرهای سوران، هیدوج و مهرستان بود که در سال ۱۳۹۴ در دستورکار قرار گرفت وارد فاز اجرایی شد.
این طرح در سال ۱۴۰۰ با ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی با تغییردستگاه مجری به شرکت منابع آب و نیروی ایران برای تکمیل واگذارشد؛ این طرح در ۳۶۰ کیلومتری جنوب زاهدان و ۵۵ کیلومتری جنوب غربی سراوان قرار دارد و هدف آن تامین آب مورد نیاز شهرهای سوران، هیدوج و مهرستان است.
برای اجرای این طرح تاکنون ۹۷ کیلومتر لوله گذاری انجام شده و ۱۰ هزار مترمکعب مخزن نیز اجرا شده است که سه ایستگاه پمپاژ دارد و ظرفیت تصفیه خانه آن نیز ۳۰۰ لیتر برثانیه است.
طرح آبرسانی از سد ماشکید علیا آبرسانی اضطراری ۱۰۰ درصدی به شهرهای سوران، هیدوج و مهرستان را انجام میدهد که تا پایان اردیبهشت ماه امسال از ۹۱ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار شده است.
این طرح همچنین تامین آب شرب برای شهرهای سیب و سوران، هیدوج، مهرستان و روستاهای مسیر را انجام میدهد.
(بیست و هفتم اردیبهشتماه) امسال مجری طرح انتقال آب از سد ماشکید علیا سیستان و بلوچستان گفت: پس از ۲۳ ماه فعالیت شبانه روزی، آبرسانی به شهرهای مهرستان و سوران از سد ماشکید علیا در آغازین روزهای گرم سال آغاز شد.
«سید علی موسوینژاد» افزود: پس از آبرسانی به شهر هیدوچ با خط لوله فلزی به طول ۲۲ کیلومتر و شهر مهرستان به طول ۲۷ کیلومتر، انتقال آب تصفیه شده و پاک به شهر سوران به طول ۴۸ کیلومتر هم صورت پذیرفته است و در آغازین روزهای داغ و سوزان سیستان و بلوچستان میتوان کمبودهای منطقه از لحاظ آب شرب را جبران و مردم منطقه را از این نعمت الهی بهرهمند کرد.
وی ادامه داد: این بهرهمندی شامل جمعیتی حدود ۴۰ هزار نفر در سوران و ۴۳ هزار نفر در شهرهای هیدوچ و مهرستان است.
با اجرای این طرح، کاهش دغدغههای تامین آب برای سرپرست خانوار و افزایش امنیت روانی خانوادهها محقق میشود و علاوه بر آن ابتلا به بیماریهای عفونی ناشی از آبهای آلوده کاهش یافته و در نتیجه افزایش سطح بهداشت منطقه را به همراه خواهد داشت.
اجرای طرح آبرسانی به شهرهای سوران، هیدوج و مهرستان از سد ماشکید علیا همچنین سبب افزایش سلامتی وپیشگیری از آسیبهای ستون فقرات در زنان و کودکان کولبر آب را به همراه دارد.
این طرح افزایش رضایت مندی مردم منطقه و جلوگیری از مهاجرت به مناطق دیگر را به همراه دارد.
با تکمیل این طرح در دولت چهاردهم یکی از مهمترین دغدغههای این دولت برای تامین آب پایدار برای منطقه سیستان و بلوچستان تحقق خواهد یافت.