
به گزارش انرژی و نیرو، در طول جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران عرضه بنزین کشور ۱.۵ برابر شد. تامین این رقم با وجود سه عامل مضاعفساز مثل پیشبینیناپذیری حمله، ناترازی قبلی و حمله به دو انبار ذخیره سوخت تهران چگونه حاصل شد؟ یک عضو کمیسیون انرژی مجلس معتقد است که هم افزایی میان واحدهای عملیاتی، استفاده از ذخایر میان راهی و انتقال بار اضافی به پالایشگاههایی با ریسک کمتر، نقش موثری در پایداری تولید ایفا کرد. یکی از اهداف اصلی جنگی رژیم صهیونیستی در حمله به ایران، ایجاد هرج و مرج به واسطه اختلال در مسیرهای انرژی بود، علی الخصوص بخشهایی که به طور مستقیم با عموم مردم در ارتباط است.
بنزین که در روزهای ابتدایی نقشی مهم در ایجاد امنیت روانی ایفا میکرد، نقطه تمرکز این اختلال قرار گرفت و در همین ارتباط دو مرکز ذخیره سوخت تهران در شهران و شهر ری مورد هدف قرار گرفت. در کنار این در حوزه گاز هم آنطور که اخبار نشان داد پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی هم به عنوان یکی دیگر از اهداف رژیم مورد اصابت پرتابگرها قرار گرفت. علاوه بر اینها آنطور که وزیر نفت اخیرا اعلام کرد «در برخی نقاط کشور بخشی از شبکه گاز مورد اصابت قرار گرفت»؛ موضوعی که تاکنون خبری در رابطه با محل و اندازه این خرابکاری منتشر نشده است، ولی از صحبتهای وزیر نفت میتوان فهمید که اندازه این رخداد آنقدر هم کوچک نبوده است.
«محسن پاکنژاد» با اینکه گفته است: «کارکنان شرکت ملی گاز ایران با اقدامهای جهادی، ظرف مدت بسیار کوتاهی، عملیات بازسازی و راه اندازی مجدد را انجام دادند.»، اما در ادامه بیان کرده است: «ابتدا برایم باورپذیر نبود وقتی گفتند کار بازسازی تمام شده، اما وقتی در مرکز دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران دیدم جریان گاز برقرار است و شبکه به صورت پایدار در حال فعالیت است، اطمینان حاصل کردم که این ماموریت نیز با موفقیت پشت سر گذاشته شده است.»
به طور کل در این جنگ تحمیلی ۱۲ روزه بخش نفت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده است. اهمیت این بخش در ۵ محور اصلی قابل ترسیم است که اتفاقا وزیر نفت هم به آنها اشاره کرده بود. نخستین محور، استمرار و تداوم تولید در سراسر زنجیره ارزش صنعت نفت، از بخش بالادستی یعنی تولید نفت و گاز، تا تولید فرآوردههای پالایشی و محصولات پتروشیمی، دوم، جلوگیری از مخاطرات احتمالی در تاسیسات و سوم، تداوم صادرات نفت خام و فرآوردهها بوده است. چهارمین محور هم در تامین پایدار سوخت در سراسر کشور و پنجم صیانت از شبکه گازی خلاصه میشود.
حفاظت از این ۵ حوزه برای تامین پایدار زنجیره انرژی در دو بخش قابل اجرا بود؛ در بخش مدیریتی که نیازمند پیشبینی وقایع، برنامهریزی سریع و هماهنگی نیروها بوده است. در بخش عملیاتی هم نیروهای نفتی باید فراتر از وظیفه عمل میکردند که این امر با ایستادگی پایدار آنها در منطقه حاصل شد. وزیر نفت در این زمینه گفته است: همکاران ما در مناطق عملیاتی ماندند، در محیطهایی که به طور طبیعی پرمخاطرهاند. عزیزان عملیاتی در سکوهای خلیج همیشه فارس و نیروهای فداکار حاضر در عسلویه و دیگر نقاط عملیاتی کشور، با وجود خطراتی که کاملا آن را حس میکردند، ایثارگرانه، شجاعانه و جانانه در میدان ماندند. کارکنان صنعت نفت تا آخرین لحظه از این ۱۲ روز خاص، با همه توان تلاش کردند تا حتی لحظهای وقفه در فرآیندهای اجرایی بخش انرژی کشور ایجاد نشود.
یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، تلاش وزارت نفت در جریان جنگ ۱۲ روزه تحمیلی رژیم صهیونیستی را جهادی دانست و گفت: در این روزها مجموعه وزارت نفت، از شخص وزیر گرفته تا مدیران، معاونان و کارکنان زحمتکش این وزارتخانه، ایثارگرانه عمل کردند.
سید «موسی موسوی» اظهار کرد: در این جنگ نابرابر و تحمیلی رژیم صهیونیستی به میهن، مهمترین دغدغه مردم تامین سوخت بود که خوشبختانه عملکرد وزارت نفت در این خصوص ستودنی است.
وی افزود: هرچند در روزهای آغازین جنگ تحمیلی به دلیل نگرانی مردم از احتمال کمبود سوخت، شاهد ایجاد صفهای طولانی در پمپ بنزینها بودیم، اما با گذشت زمان و تلاش جهادگونه وزارت نفت و البته کاهش نگرانی مردم، صفها کاهش یافت و مردم دریافتند بابت سوخت در این ایام نگرانی وجود ندارد. لازم به یادآوری است که طبق گزارش شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی کشور طی این دو هفته میزان عرضه بنزین ۵۰درصد افزایش یافت. این در حالی است که پیشتر کشور با ناترازی در این حوزه مواجهه بود و در کنار آن دو انبار ذخیره سوخت تهران هم مورد اصابت قرار گرفته بود.
«زینب قیصری» رئیس فراکسیون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی با بیان اینکه در جریان جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی دشمن تلاشهایی برای حمله به پالایشگاههای کشور با ریزپرنده داشت تا به تاسیسات پالایشی آسیب برسانند، اظهار کرد: هدف صهیونیستها این بود که از طریق این حملات، کشور با کمبود سوخت مواجه و با ایجاد نارضایتی، زمینه برای ناآرامیهای خیابانی فراهم شود.
وی با بیان اینکه در روز دوم جنگ، انبار نفت تهران و یک مخزن سوخت در جنوب تهران با همین هدف مورد حمله قرار گرفت، بیان کرد: عملیات اطفای حریق این انبارها بلافاصله آغاز شد و کوچکترین خللی در تامین سوخت تهران به وجود نیامد.
رئیس فراکسیون نظارت بر صنعت نفت، گاز و پتروشیمی مجلس شورای اسلامی با اشاره به حمله دشمن به پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی و پالایشگاه گاز فجر جم، تاکید کرد: با واکنش سریع و اقدامهای به موقع، عملیات اطفای حریق در کمترین زمان انجام شد و هم اکنون واحد آسیب دیده این فاز به مدار تولید بازگشته است.
قیصری با اشاره به تلاش دشمن برای اختلال در روند تولید انرژی در جریان جنگ ۱۲ روزه، اظهار کرد: افزون بر حملات مستقیم به تاسیسات، در این مدت شاهد جابه جایی گسترده شهروندان به مناطق شمالی کشور بودیم که انتقال سوخت به این مناطق را با دشواریهایی همراه کرد. وی افزود: با وجود همه این چالش ها، مردم هیچگونه خللی در تامین سوخت مورد نیاز خود، از جمله بنزین و گاز، احساس نکردند و به فضل تدبیر و آمادگی مجموعه وزارت نفت، کشور بدون تنش از این بحران عبور کرد.
در اینجا سوالی که مطرح میشود این است که موفقیت در تامین زنجیره سوخت با وجود این حمله پیشبینی نشده چگونه حاصل شد؟ به هر روی تامین ۱.۵ برابر بنزین در یک دوره دو هفتهای آن هم بدون برنامهریزی از قبل به این سادگیها امکان پذیر نیست.
«فرهاد شهرکی» عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتوگو در این زمینه گفته است: کارکنان صنعت نفت در این جنگ با اتکا به سناریوهای از پیش طراحی شده و بسیج سریع منابع جایگزین، موفق شدند با اجرای طرحهای اضطراری از بروز اختلال در تامین سوخت پایدار در کشور جلوگیری کنند.
وی با تاکید بر اینکه از حیث عملکرد پالایشی نیز پالایشگاههای کشور بدون کاهش در ظرفیت عملیاتی به فعالیت خود ادامه دادند، افزود: هم افزایی میان واحدهای عملیاتی، استفاده از ذخایر میان راهی و انتقال بار اضافی به پالایشگاههایی با ریسک کمتر، نقش موثری در پایداری تولید ایفا کرد. عضو کمیسیون انرژی مجلس به رکورد بی سابقه توزیع بنزین در ۱۲ روز جنگ تحمیلی اشاره و تصریح کرد: تامین پایدار فرآوردهها در این مدت نشان دهنده توانمندی راهبردی صنعت نفت در مدیریت هم زمان بحران و مدیریت مصرف سوخت است.
شهرکی بیان کرد: کارکنان صنعت نفت به ویژه پالایش و پخش توانستند در این آزمون دشوار ملی، با مدیریت حرفهای، انسجام سازمانی و سرمایه انسانی وفادار و متخصص نه تنها از بروز بحران سوخت جلوگیری کنند، بلکه به الگویی موفق از حکمرانی تاب آور در بخش انرژی تبدیل شدند.
منبع: دنیای اقتصاد