
به گزارش انرژی و نیرو، میزان قطعی برق موتورپمپهای کشاورزی در جنوب کرمان به حدی زیاد شده که بر میزان تولید تاثیر منفی گذاشته است و کار به جایی کشیده که حتی کشاورزان میگویند حاضرند برق خانهشان قطع شود، اما برق کشاورزی وصل بماند تا امرار معاش آنان به مشکل نخورد.
برق موتور پمپهای کشاورزی به صورت هوشمند پنج تا هفت ساعت قطع میشود، اما مساله وقتی پیچیدهتر میشود که در خاموشیهای سراسری برای مناطق مختلف هم که در شبکه به صورت یکپارچه رخ میدهد کشاورزان باز هم بی نصیب نمیمانند.
نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در این بین پیشنهاد سپردن مدیریت قطعی برق به استاندار کرمان را مطرح کرده بود تا هم کشاورزان آسیب کمتری ببینند هم برق مردم در جنوب کرمان در اوج گرما قطع نشود و این درخواست از سال گذشته مطرح بود که به نظر میرسد در شرف اجراست و باید منتظر نهایی شدن آن بود و ببینیم آیا کمکی در کاهش خاموشیها یا توزیع مناسبتر آن میکند یا خیر.
صحبت از قطع برق در جنوب کرمان در شرایطی است که این منطقه در این زمان از سال بسیار گرم هستند و دمای هوا به حدود ۵۰ درجه میرسد و در تابستان فراتر هم میرود؛ و مشکلی که باید همراهی و درک کرد
به گزارش ایرنا تولید برق در کرمان بیش از نیاز آن است، اما به علت آنچه سراسری بودن شبکه اعلام میشود، خاموشیهای این استان زیاد است و سبب اعتراضها به ویژه در بخش کشاورزی شده است.
خاموشیها طی هفتههای گذشته در استان کرمان شدت گرفته که مسئولان میگویند زودتر گرم شدن هوا از یک طرف و بهروزرسانی برخی نیروگاهها در این زمان از سال سببساز افزایش خاموشیها بوده است.
گفته میشود برنامه اورهال یا بهروزرسانی برخی نیروگاهها که باید زمستان انجام میشد به علت ناترازی گاز به اوایل امسال در فصل بهار موکول شده بود که با گرمای زودهنگام در این مقطع از سال همزمان شد.
از سویی مسئولان وزارت نیرو میگویند به علت تداوم خشکسالی، تولید نیروگاههای برقآبی بهشدت کاهش یافته و مزید بر علت شده است.
گمانهزنی میشود اگر مشکل دیگری رخ ندهد، پس از پایان بهروزرسانی نیروگاهها تا پایان اردیبهشت خاموشیها کاهش یابد.
کشاورز روستای پیرحاجی شهرستان قلعه گنج در جنوب کرمان گفت: موتورهای کشاورزی در موقع کشت گندم از ۱۶ تا ۲۳ برق قطع میشد که موجب افت تولید و تناژ تولید گندم شده است.
«احمد میرانی» افزود: وقتی برق خانگی هم قطع میشد علاوه بر آن زمان که برای قطعی موتورپمپها قرار داده بودند باز برق زمینهای ما قطع میشد و هنوز هم این مساله وجود دارد.
وی یادآور شد: سال گذشته هر هکتار چهار تا پنج تن تولید گندم داشتیم، اما امسال به ۲ تن کاهش یافته که نتیجه کاهش آبیاری به دلیل قطع برق است.
میرانی ادامه داد: اگر در طول فصل کشت زمانی را مشخص و اعلام میکردند کشاورز برنامه ریزی انجام میداد، اما وقتی قطعی برق شروع شد کشاورز کشت خود را انجام داده بود، وقتی که درگیر آبیاری شدیم قطعیهای برق شروع شد.
وی تاکید کرد: ساعت قطعیها که از ۱۶ تا ۲۳ زمان بدی است و اگر ۱۲ تا ۱۶ قطع میشد زمان بهتری بود.
این کشاورز بیان کرد: در مواردی یک موتورپمپ برای چند کشاورز به صورت اشتراکی استفاده میشود و در زمان قطعی برق که نوبت آبیاری یکی از این کشاورزان است نمیتواند آبیاری کند و روال کار کشاورز به هم میریزد.
وی تصریح کرد: بی برقی برنامه ریزی را به هم میزند و حتی به همین دلیل آفات بیشتر شده بود.
یک باغدار عنبرآبادی هم به ایرنا گفت: من کشاورز حاضرم گرمای شدید را در خانه تحمل کنم و برق منزلم قطع شود، اما برق باغات ما قطع نشود، چون خاموشیها ۳۰ درصد بر روی محصولات ما تبعات منفی دارد.
ابراهیم جرگه افزود: ۱۰ نفر از کارگران ما بیکار شدهاند، چون میزان تولید ما کاهش یافته است.
وی درباره پیشنهاد شرکت توزیع برق برای استفاده از پنل خورشیدی هم اظهار کرد: مگر دولت تسهیلاتی میدهد ما پنل خورشیدی راه اندازی کنیم این در حالی است که بانکها سرمایه در گردش کشاورزان را نمیتوانند تامین کنند.
مجید اوستان کشاورز سرخ قلعه در شهرستان قلعه گنج هم گفت: زمان خاموشیها زیاد است، همسایهها که موتورپمپ برقی دارند مینالند ما هم که موتور گازوئیلی داریم به دلیل نبود سوخت با مشکلاتی مواجه شدهایم.
وی افزود: میزان نیاز سوخت ما توسط جهاد کشاورزی و آب منطقهای تعیین و تایید میشود، اما شرکت پخش فرآوردههای نفتی این سهمیه را کاهش میدهد.
اوستان اضلافه کرد: اگر تسهیلاتی به کشاورز بدهند ما هم حاضریم از پنل خورشیدی استفاده کنیم. میتوانند سند زمین را هم به عنوان وثیقه قبول کنند و تنفسی برای پرداخت قرار دهند تا کشاورز سپس به صورت اقساط هزینه پنل را پراخت کند.
وی تاکید کرد: برای اینکه بتوانیم از نیروی برق در شب هم استفاده کنیم نیاز به یک پنل با باتری ذخیره دارد که هزینه را بالاتر میبرد.
این کشاورز ادامه داد: به من گفتند هزینه یک پنل چاه ۵۰ متری با نصب ۶ میلیارد ریال است که اگر باتری هم اضافه شود و بتوانیم در شب هم از آن استفاده کنیم هزینهها به حدود هشت میلیارد افزایش مییابد.
رییس اداره برق شهرستان جیرفت هم گفت: کنتور موتورپمپها هوشمند است و از راه دور قطع میشود، اما وقتی خاموشی داریم یک خط کامل قطع میشود که شامل موتور پمپهای کشاورزی هم میشود.
«مجتبی شادجو» دلیل این کار را حجم بالای مصرف برق توسط بخش کشاورزی دانست و افزود: حدود یک هزار کنتور پمپ و یک هزار و ۸۰۰ مورد ترانس در محدوده شهرستان داریم.
وی ادامه داد: ۱۰۰ هزار اشتراک داریم که یک هزار اشتراک مربوط به موتورپمپها است و از ترانس ۲۵ تا ترانس ۲۵۰ در میان آنها وجود دارد.
شادجو یادآور شد: طبق قانون اگر پمپ کشاورزی ۸۰ درصد اندازه ظرفیت مصرف پنل خورشیدی نصب کند و به شبکه تزریق کند ما در آن پنج ساعت موتور پمپ را قطع نمیکنیم.
وی اضافه کرد: کشاورز برق تولیدی از خورشید را به قیمت ۲۰ تا ۳۰ هزار ریال به ما میفروشد، اما خودش ۵۰۰ تا یک هزار ریال از ما میخرد.
شادجو با بیان اینکه برخی شرکتها هم به صورت اقساط پنل به فروش میرسانند و نصب میکنند افزود: دولت تسهیلاتی برای این کار در نظر نگرفته است.
وی افزود: برای تولید ۱۰۰ کیلووات کشاورز نزدیک به سه هزار متر زمین نیاز دارد.