
به گزارش انرژی و نیرو، «محمدصادق معتمدیان» استاندار تهران با بیان اینکه یکی از اولویتهای اساسی دولت چهاردهم، اجرای قانون مربوط به کاهش آلودگی هوا در تهران است، اظهار کرد: اجرای قانون هوای پاک در سیاستهای دولت در اولویت است. این قانون ظرفیتهای خوبی دارد. حدود ۳۴ ناحیه و بیش از ۱۹ دستگاه مسوول اجرای قانون هوای پاک و مکلف به اقدام در این زمینه هستند. با این وجود ما همچنان شاهد آلودگی هوا در شهر تهران هستیم. از اینرو نیازمند اصلاح ماموریتها و تکالیف مشخص شده در این قانون هستیم. دولت چهاردهم به جد به دنبال برگزاری مرتب و منظم کارگروه هم در سطح استان و هم در سطح ملی است. البته در سطح ملی و همچنین در استان تهران، سازمان محیط زیست در حال انجام اقدامات لازم است. یکی از اقدامات خوبی که در همین کارگروه انجام و ابلاغ شد در کارگروه استانی استان تهران موضوع ساماندهی موتورسیکلتها به عنوان یکی از موارد مهم در بحث کاهش آلودگی هوای تهران است.
وی با اشاره به اینکه یکی از مسائل مهم، نقش ۱۴ درصدی موتورسیکلتها در آلودگی هوای تهران است، ادامه داد: بیش از ۴ میلیون موتورسیکلت در استان تهران تردد دارند که متاسفانه از این تعداد بیش از ۶۰ درصد آنها فرسوده هستند. هر موتورسیکلت فرسوده معادل ۴ دستگاه خودرو ایجاد آلایندگی میکند و حدود ۷ لیتر مصرف بنزین دارند. این معضل علاوه بر مصرف بیشازحد سوخت و ایجاد آلایندگی، همچنین منجر به بروز مشکلات اجتماعی و ایمنی در سطح استان شده است. در این میان، بیش از ۵۵ درصد تلفات حوادث در استان تهران مربوط به راکبین موتورسیکلتهاست.
استاندار تهران با اشاره به اینکه به منظور کنترل، ساماندهی و کنترل این معضل، به زودی با همکاری سازمانهای مربوطه اقداماتی انجام خواهد شد، افزود: ایجاد ایستگاههای شارژ خودروهای برقی یکی از این اقدامات است که میتواند به کاهش آلودگی کمک کند. ظرفیت تولید موتورسیکلتهای برقی در کشور وجود دارد و ما امیدواریم که با حمایت دولت و اجرای طرحهای حمایتی، بتوانیم موتورسیکلتهای فرسوده را به تدریج جایگزین کنیم. در این راستا محیط زیست، شهرداری تهران، سازمان استاندارد و شرکت پالایش و پخش همکاریها و اقدامات خوبی داشتند تا در نهایت این مشارکت به امضای این تفاهمنامه رسید. ایجاد ایستگاههای شارژ کمک بسیار خوبی به اجرای این طرح خواهد کرد.
وی ادامه داد: ما جلسات متعددی هم با تولیدکنندگان موتورسیکلت داشتیم. در حال حاضر در کشور در شهرهای مختلف ظرفیت تولید ۸۰۰ هزار دستگاه موتورسیکلت را داریم که تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار موتورسیکلت قابل ارتقاست. اما به دلیل عدمفرهنگسازی تقاضای زیادی برای موتورسیکلتهای برقی نداریم. اینکه زیرساختها فراهمنشده و دولت عملا طرح حمایتی ویژهای را تاکنون در این زمینه اجرا نکرده، باعث شده استقبال مردم از موتورسیکلتهای برقی هم قابلتوجه نباشد. امیدواریم با حمایتهای وزارت نفت و همچنین حمایتهای مالی با ارائه تسهیلات ارزانقیمت که از محل صرفهجویی در مصرف انرژی لحاظ شده، توجیه اقتصادی دارد و مورد استقبال هم قرار بگیرد.
معتمدیان افزود: در فاز اول، روی موتورسیکلتهای فرسوده در حال تردد در تهران متمرکز شدهایم و در تفاهمنامه جایگزینی موتورسیکلتها هم چندین شرکت مشارکت دارند و امیدواریم با فرهنگسازی مناسب و همکاری رسانهها، بتوانیم این طرح را به نحو احسن اجرا کنیم. بر اساس این تفاهمنامه ۲۰ هزار موتورسیکلت فرسوده از ناوگان تهران خارج میشود. این تنها آغاز کار است و امیدواریم که با اجرای این تفاهمنامه، تعداد بیشتری از موتورسیکلتهای فرسوده جایگزین شوند.
استاندار تهران خاطرنشان کرد: در این تفاهمنامه نهادهای گوناگون دیده شده است. به عنوان یک نکته مهم، باید توجه داشته باشیم که ۹۰ درصد موتورسیکلتها در کشور فرسوده هستند و سهم بالایی در انتشار آلایندهها دارند. بنابراین، سیاستگذاری در جهت کاهش آلودگی هوا و جایگزینی خودروهای فرسوده با موتورسیکلتهای برقی باید در دستورکار قرار گیرد. ساماندهی این موضوع در دستورکار استانداری تهران است و امیدوارم در ماههای آینده تاثیر این تفاهمنامه را در خیابانهای تهران ببینیم. با فرهنگسازی از طریق رسانه ملی میتوان به اجرای این طرح کمک کرد.
معتمدیان در پایان، از تمامی مسوولان و همکاران که در این راستا تلاش میکنند قدردانی و اظهار امیدواری کرد با همت جمعی، گامهای مؤثری در کاهش آلودگی هوای تهران برداشته شود.