تاریخ: ۲۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ ، ساعت ۰۸:۵۹
بازدید: ۲۲
کد خبر: ۳۹۰۰
سرویس خبر : برق
مدیرعامل گروه مپنا تاکید کرد:

مزیت خودرو‌های برقی بسیار بیشتر از برق مصرفی آنهاست

مزیت خودرو‌های برقی بسیار بیشتر از برق مصرفی آنهاست
انرژی و نیرو - مدیرعامل گروه مپنا در نشست خبری امضای تفاهم‌نامه جایگزینی ناوگان ۲۰ هزار موتورسیکلت بنزینی با برقی در کلانشهر تهران، در حاشیه بیست‌ونهمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی، با تاکید بر اینکه یکی از اصلی‌ترین وظایف مپنا، توسعه برقی‌سازی است به ضرورت‌های حرکت در این مسیر اشاره کرد و موفقیت در آن را نیازمند همراهی و همکاری نهاد‌های گوناگون دانست.

به گزارش پایگاه خبری انرژی و نیرو، «محمد اولیا» مدیرعامل گروه مپنا با اشاره به اینکه برقی‌سازی یک روند جهانی و اجتناب‌ناپذیر برای کمک به محیط زیست است، گفت: آلودگی هوا یکی از چالش‌های جدی در کشور ما و به‌ ویژه کلانشهرهاست و همان‌ طور که می‌دانید منابع متحرک، به‌ ویژه در بخش حمل‌ونقل، نقش قابل‌توجهی در ایجاد این آلودگی دارند. از آنجایی که عمده تولید برق کشور از نیروگاه‌های حرارتی است ممکن است این سوال مطرح شود که این روند چه فرقی دارد سوخت فسیلی در نیروگاه مصرف شود یا در سطح شهر؟ بدیهی است که تفاوت عمده آن در تمرکز آلودگی است. اگر به‌ دنبال این باشیم که تمرکز آلودگی در شهر‌ها را کم کنیم، این روند خوبی است و با توسعه برقی‌سازی می‌توان تا حدودی محل آلودگی را از محل زندگی دور کرد.

برقی‌سازی روی دور تند

اولیا ادامه داد: بر اساس آنچه درباره خودرو‌های برقی در دنیا شاهد آن هستیم، پیش‌بینی می‌شود تا ۵ سال آینده، ۳۰درصد ورودی ناوگان حمل‌و‌نقل از نوع برقی باشد. در کشور ما این آمار کم‌تر است، اما در دو سه سال اخیر شتاب بیشتری گرفته است. در حال حاضر کم‌تر از ۱۰ هزار خودرو برقی در خیابان‌های ما تردد دارند که قطعا در سال‌های آینده بیشتر خواهند شد و نیازمند زیرساخت‌های لازم خواهند بود. ۸۲ ایستگاه شارژ برقی با۲۲۰ شارژر تاکنون در کشور ایجاد شده و فعال هستند. مجموع ایستگاه‌های عمومی، خصوصی حدود ۴ هزار است که به شبکه وصل هستند. نگهداری، اتصال و خدمات پس از فروش به این شارژر‌ها نکته مهمی است که گروه مپنا به عنوان یکی از وظایف اصلی در توسعه برقی‌سازی به انجام می‌رساند.

مصرف برق شارژر‌ها ناچیز است

وی به سوالات و ابهاماتی درباره توسعه برقی‌سازی ناوگان حمل‌و‌نقل با وجود ناترازی برق و احتمال افزایش تقاضای برق و بروز ناترازی بیشتر مطرح می‌شود نیز اشاره کرد و در ادامه گفت: طبیعتا با برقی‌سازی ناوگان حمل‌ونقل استفاده از برق بیشتر می‌شود، اما اثر بسیار ناچیزی بر افزایش ناترازی برق دارد. اولا در مجموع میزان برق مورد استفاده شارژرها، اگر حتی همه با هم در یک زمان مورد استفاده قرار گیرند، ۱۵ مگاوات است؛ یعنی حدود یک ۱۰ هزارم زیرساخت تولید برق کشور. دوم اینکه در آینده نزدیک با توسعه خودرو‌های برقی، تجهیزات شارژ این خودرو‌ها به عنوان منبع دخیره برق در طول روز حتی می‌تواند به کمک تامین برق بیاید. مزیت استفاده از خودرو‌های برقی بسیار بیشتر از برقی است که استفاده می‌کنند. ناگفته نماند که در حال حاضر در کشور در چند نقطه ایستگاه‌های شارژ ناوگانی هم فعال است. به‌ تازگی نیز در برخی پمپ بنزین‌ها یک شارژر برقی تعبیه شده است.

گزارش از پایگاه خبری انرژی و نیرو

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده