
به گزارش انرژی و نیرو به نقل از شانا، به نقل از شرکت انتقال گاز ایران، این شرکت سال گذشته با تکیه بر تخصص و تعهد کارکنان خود، نقش حیاتی در تأمین پایدار انرژی ایفا کرد و زمستان سرد ۱۴۰۳ را بدون قطع گاز در هیچ خانهای پشت سر گذاشت. شرکت انتقال گاز ایران در نیمه نخست سال ۱۴۰۳ با برنامهریزی دقیق و تلاش شبانهروزی کارکنان خود در ۱۰ منطقه عملیاتی، اقدامهای گستردهای را برای آمادگی در برابر فصل زمستان انجام داد؛ نگهداری، تعمیرات و پایش بیش از ۴۰ هزار کیلومتر خط لوله فشار قوی گاز از سوی ۶۲ مرکز بهرهبرداری، همراه با تعمیر، نگهداری و بهرهبرداری از ۹۵ تأسیسات تقویت فشار گاز و ۳۵۰ دستگاه توربوکمپرسور گازی، کار ارزشمندی بود. ازجمله این فعالیتها میتوان به تعمیرات کامل ۴۸ دستگاه توربین گازی، ۵ هزار کیلومتر پیگرانی هوشمند و تمیزکننده، ۱۳۳ هزار مترمربع تعویض پوشش، عیبیابی، پایش و تعمیرات ۱۱۰۰ نقطه از خطوط اصلی و سراسری و ۵۰۵۰۰ کیلومتر عملیات نشتیابی اشاره کرد. این اقدامهای پیشگیرانه، نقش مهمی در افزایش آمادگی شرکت برای مقابله با چالشهای زمستان داشت.
بیش از ۷۰ درصد گاز شیرین کشور در جنوب، بهویژه در مجتمع پالایشگاه گاز پارس جنوبی تولید میشود، در حالی که همین مقدار گاز، در نیمه شمالی کشور به مصرف میرسد. این آمار ساده نمایانگر پیچیدگی و اهمیت بیبدیل وظیفهای است که بر دوش کارکنان شرکت انتقال گاز ایران قرار دارد؛ انتقال حجم عظیمی از گاز از گرمترین نقطه جنوبی به سردترین مناطق شمالی کشور نیازمند شبکهای گسترده، تأسیساتی آماده و نیروهای متعهد و متخصص است. تلاشهای بیوقفه این کارکنان، گرمای خانههای هموطنان و حرکت چرخهای صنعت کشور را تضمین میکند.
سرمای زودهنگام سال ۱۴۰۳ از آبان آغاز شد که با ورود سامانههای پرفشار سرد و کاهش دما تا ۱۵ درجه سانتیگراد، مصرف گاز خانگی را در آذر بهطور چشمگیری افزایش داد. در این شرایط، شرکت انتقال گاز ایران در ۱۷ آذر با ثبت انتقال روزانه ۸۶۲ میلیون مترمکعب گاز، نخستین رکورد انتقال گاز کشور در سال ۱۴۰۳ را شکست؛ رکوردی که سال ۱۴۰۲ دو ماه دیرتر در نهم بهمن و با حجم ۸۵۵ میلیون مترمکعب ثبت شد. این رکوردشکنی زودهنگام، تنها آغاز مسیر بود و تکرار پیدرپی رکوردها، عزم راسخ کارکنان انتقال گاز ایران را بهخوبی نمایان کرد.
ثبت انتقال بیش از ۲۸۲ میلیارد مترمکعب گاز در سال ۱۴۰۳، رکورد ۸۸۰ میلیون مترمکعب در ۱۳ بهمن و دستیابی به هفت رکورد انتقال گاز کشور در روزهای سرد زمستان، افزایش حدود ۶ میلیارد مترمکعبی انتقال گاز ایران تا پایان سال نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲، راهاندازی همزمان ۲۰۸ واحد توربوکمپرسور برای نخستین بار و بهرهبرداری همزمان از ۲۰ تأسیسات تقویت فشار گاز بدون واحد یدک در این شرایط سخت و بحرانی، آن هم با وجود فرسودگی بخشی از تجهیزات، نشان از ریسکپذیری بالای کارکنان انتقال گاز دارد. تولید گاز نیز حدود ۳۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافت تا بتوان ناترازی انرژی را در سرمای زودهنگام و ماندگار جبران کرد.
آمادهباش شبانهروزی کارکنان در ۱۰ منطقه عملیاتی، بازدیدهای میدانی مدیرعامل از تأسیسات و خطوط لوله بهویژه در مناطق سردسیر و استقرار ۵۰ تیم عملیاتی در ایستگاههای شیر بینراهی و ارتباطی در نقاط سختگذر و بیابانهای سرد و استخوانسوز نقش مهمی در تضمین انتقال گاز ایفا کرد، همچنین راهاندازی پویش مردمی «۲ درجه کمتر» برای مدیریت مصرف، مکمل این تلاشها بود و مسیر را در انتقال پایدار گاز هموار کرد.
شرکت انتقال گاز ایران در طول فصل زمستان با چند بحران فنی مواجه شد که با مدیریت صحیح و تلاش کارکنان، بهسرعت برطرف شدند. ازجمله این موارد میتوان به خارج شدن تأسیسات انتقال گاز شهید مصطفوی اهواز از مدار اشاره کرد که با حضور میدانی و بهموقع مدیرعامل شرکت و تلاش بیوقفه کارکنان منطقه یک عملیات در کمتر از ۲۴ ساعت به مدار بازگشت و وقفهای در انتقال پایدار گاز مصرفکنندگان استان خوزستان بهوجود نیامد، همچنین مشکل فنی در تأسیسات رشت با اقدام سریع کارکنان منطقه ۹ عملیات رفع و کاهش افت فشار گاز در استان آذربایجان شرقی نیز با راهاندازی مجدد تأسیسات تقویت فشار گاز سراب در استان اردبیل، پس از سالها غیرفعال بودن، توسط کارکنان منطقه ۸ عملیات، مدیریت شد. افزون بر این، تعمیرات اضطراری و جایگزینی توربین آسیبدیده از تأسیسات تقویت فشار گاز سراجه قم نیز نمونهای دیگر از آمادگی شرکت در مواجهه با شرایط اضطراری بود. این مجموعه اقدامها نشاندهنده توان بالای شرکت در مدیریت بحرانها و حفظ پایداری انتقال گاز است. بدون تردید اگر هریک از این اقدامهای حیاتی انجام نمیشد، بخشهایی از کشور و مردم شریف ایران در روزهای سرد زمستان با چالشها و بحرانهای جدی مواجه میشدند.
در بهمن سرمای بیسابقه سراسر کشور را دربرگرفت و دمای هوا در بسیاری از استانها به زیر صفر کاهش یافت. افزایش ناگهانی مصرف گاز خانگی، فشار گاز را در انتهای خطوط لوله، بهویژه در استانهای شمالی و شمال غربی، بهشدت کاهش داد. در این میان استان اردبیل که در انتهای خط لوله قرار دارد، سرمای طاقتفرسا، بارش شدید برف و یخبندان، دمای منفی ۲۰ درجه را تجربه میکرد. در این شرایط دشوار، کارکنان منطقه ۸ عملیات انتقال گاز با اقدامی جهادی و تلاشی بیوقفه، موفق شدند تأسیسات سراب را که سالها به دلیل نبود نیاز عملیاتی، غیرفعال بود، دوباره وارد مدار کنند. آنان بهخوبی میدانستند که هر لحظه تأخیر میتواند زندگی هزاران نفر را تحت تأثیر قرار دهد؛ گویی نگهبانان گرمای خانههای مردم بودند.
موفقیت شرکت انتقال گاز ایران در زمستان ۱۴۰۳ و انتقال حدود ۲۸۲ میلیارد مترمکعب گاز در این سال۳، مرهون تلاش شبانهروزی و تعهد بالای کارکنان این شرکت در واحدهای ستادی و مناطق عملیاتی است. مدیریت جهادی، آرایش مناسب تأسیسات تقویت فشار گاز و مدیریت و هماهنگی مناسب در مقدار انتقال گاز در خطوط لوله ازجمله عوامل کلیدی در این موفقیت بود. پیمان خضرایی، مدیرعامل شرکت انتقال گاز ایران در یکی از بازدیدهای میدانی خود از مناطق عملیاتی و با مشاهده تلاش بیوقفه کارکنان در شرایط سخت گفت: «تلاش همکاران من در این شرایط ستودنی است. این تلاشها فراتر از وظیفه است، آنها با تمام وجود برای تأمین رفاه و آسایش مردم تلاش میکنند.»
زمستان ۱۴۰۳، فصلی پرچالش، اما پرافتخار برای شرکت انتقال گاز ایران بود. این شرکت با اتکا به توانمندی کارکنان خود موفق شد با عبور سربلند از این فصل سرد، نقشی حیاتی در تأمین انرژی پایدار کشور ایفا کند. ثبت رکوردهای متعدد مدیریت بحرانهای فنی و انتقال بدون وقفه گاز ازجمله دستاوردهای مهم در زمستان ۱۴۰۳ بود. همدلی، ایثار و تلاش شبانهروزی یکایک کارکنان شرکت انتقال گاز ایران در ستاد و ۱۰ منطقه عملیاتی زنجیروار این نعمت الهی را راهبری کرد تا میلیونها خانواده در سراسر کشور، زمستانی گرم و آسوده را سپری کنند و چرخه اقتصادی کشور فعال بماند.