تاریخ: ۱۳ بهمن ۱۴۰۳ ، ساعت ۰۰:۳۵
بازدید: ۱۲
کد خبر: ۲۶۳۴
سرویس خبر : آب

چالش آب و اجرای سند امنیت غذایی

چالش آب و اجرای سند امنیت غذایی
انرژی و نیرو - سخنگوی وزارت نیرو با اشاره به عدم همخوانی بهره‌وری آب در کشور نسبت به استاندارد جهانی، گفت: در اراضی کوچک‌مقیاس کشاورزی نمی‌توان فناوری را پیاده کرد درنتیجه نمی‌توان بهره‌وری را به کشت افزود.

به گزارش انرژی و نیرو، فرونشست‌ها، پایین رفتن سفره‌های زیرزمینی، فرسایش خاک، شوری اراضی کشاورزی و… معضلاتی است که زیست‌بوم و امنیت غذایی کشور را تهدید می‌کند. در حالی که برخی از پروژه‌های کلان کشاورزی کشور در انتظار تأمین آب است وزارت نیرو میزان هدررفت آب در بخش کشاورزی را بیش از حد استاندارد می‌داند.

«عیسی بزرگ‌زاده» سخنگو صنعت آب کشور در این خصوص گفت: واقعیت این است که هم اکنون میزان بهره‌وری؛ چه بهره‌وری اقتصادی، چه بهره‌وری اجتماعی و چه بهره‌وری محیط زیستی از آب مطلقاً با مقادیر استاندارد همخوانی ندارد و با استاندارد جهانی فاصله زیادی دارد.

وی افزود: ما باید بهره‌وری اقتصادی را در آب افزایش دهیم؛ یعنی از هر متر مکعب آب بیشترین ارزش افزوده را نصیب هر ایرانی کنیم.

این مسئول دولتی با بیان این که آب را باید به سمت پیشران‌های توسعه هدایت کنیم، اظهار کرد: این امر باید انجام شود تا برای ایرانیان تولید سرمایه کند. همچنین این آب را باید جایی هدایت کنیم که تولید شغل بیشتر می‌کند و البته نگران محیط زیست باشیم و باید این آب را برای بهره‌وری‌های محیط زیستی و ارزش‌های محیط زیستی پرداخت کنیم.

سخنگو وزارت نیرو در ادامه با اشاره به سند امنیت غذایی، تصریح کرد: سند دانش بنیان امنیت غذایی مبانی خوبی در این خصوص دارد؛ از یک سو می‌تواند نگرانی‌های ما را از طریق افزایش فناوری و بهره‌وری و نیز پیش‌بینی‌های دیگری که شده تولید رو بالا ببرد و از طرف دیگر انتظار است میزان مصرف آب مصرفی را کاهش دهد. متأسفانه این سند مهجور است و به اندازه کافی به آن توجه نمی‌شود.

وی تاکید کرد: همه ما در دولت و در خارج از دولت موظف هستیم که برتری‌ها و مزیت‌های این سند را درک کنیم و با آن همراه شویم و نهراسیم از مسیر سختی که در پیشرو داریم.

بزرگ زاده یادآور شد: اگر همکاران وزارت جهاد کشاورزی با توجه به مفاد این سند کار را شروع کنند، وزارت نیرو قطعاً کنار این سند است، چون سند امنیت غذایی یک هنجار ملی بوده و مورد قبول حاکمیت است.

سخنگوی وزارت نیرو با بیان این که روی سند امنیت غذایی همه نظرات کارشناسی اجماع شده است، اعلام کرد: وزارت نیرو هم خود را موظف می‌داند که به هنجار‌های ملی احترام گذاشته و بپذیرد.

آب ارزانی که هرز می‌رود

وی افزود: سال‌ها قبل ترکیه روی صنعت کشاورزی خود سرمایه گذاری کرد و امروز بزرگ‌ترین صادرکننده محصولات به بازار بزرگ روسیه است. آیا مطالعه شده که چگونه می‌توان صنعت کشاورزی را توسعه داد بدون این که مصرف آب افزایش پیدا کند یا با پدیده هدررفت آب مواجه باشیم؟ بزرگ زاده در خصوص توسعه کشاورزی بدون افزایش مصرف آب، گفت: کشور‌های جهان بهره‌وری را افزایش داده‌اند حتی کشور‌هایی که دارای منابع آبی هستند.

بزرگ‌زاده با تاکید بر اصلاح ساختار اقتصادی آب، ادامه داد: در کشور‌هایی مانند دانمارک و نروژ که منابع غنی آب در اختیار دارند قیمت هر متر مکعب آب به طور متوسط چقدر است؟ بیش از ۳ دلار. این عدد در ایران چقدر است؟ ۴۰ تومان نه ۴۰ هزار تومان.

وی عنوان کرد: بنابراین باید اصلاح ساختار اقتصادی رخ دهد تا این صنعت، خودش را بگرداند.

سخنگوی وزارت نیرو در ادامه سخنان خود، گفت: اگر از فناوری کمک بگیریم به نتیجه می‌رسیم. در حال حاضر سال‌ها است درباره ممانعت از خرد شدن اراضی کشاورزی صحبت می‌شود، اما قانون چرا اجرا نمی‌شود؟

بزرگ‌زاده با بیان این که روی زمین‌های کوچک مقیاس نمی‌توان فناوری پیاده کرد، گفت: وقتی نتوان فناوری داشت در نتیجه نمی‌توان بهره‌وری را به کشت اضافه کرد.

وی با گلایه‌مندی از عدم اجرا قوانینی که در حوزه کشاورزی اجرا نمی‌شود، بیان کرد: چرا تعاونی کردن تولید به مرحله اجرا در نیامده است؟ ضرورت دارد زمین‌ها یکپارچه شوند تا بهره بردار بتواند فناوری را در کشت اجرا کند؛ به‌کارگیری فناوری یعنی افزایش بهره‌وری.

بزرگ زاده در پایان تاکید کرد: از سوی دیگر باید به خود صنعت آب یک خودگردانی نسبی اقتصادی داد، چون با بودجه‌های منابع عمومی دولتی امکان بهبود و انجام کار‌های بزرگ وجود ندارد.

منبع: خبرگزاری مهر

عناوین برگزیده