به گزارش انرژی و نیرو، این کشاورزان گندمکار هرچند این ساعات را در مجموع زیاد میدانند، اما میگویند اگر زمان خاموشی شبانه باشد برای آنان بهتر است.
بسیاری از کشاورزان گندمکار قلعه گنج نسبت به برنامه قطع برق موتور پمپهای کشاورزی اعتراض دارند و میگویند آبدهی به مزارع گندم دچار اخلال و آسیب شده است. کار به جایی کشیده که یکی از کشاورزان میگوید با هزینه ۹ میلیارد ریال پنل خورشیدی راهاندازی کرده و تشویق میکند سایر کشاورزان هم به این چرخه بپیوندند؛ سیاستی که طی چندسال اخیر در جای جای ایران جواب داده و سبب بهره وری و درآمد بیشتر کشاورزان شده است.
همه اینها در حالی است که بیشترین سطح زیرکشت در قلعه گنج مربوط به گندم است و هرچند توقع میرود کشاورزان بیشتر به سمت نصب پنل خورشیدی بروند، اما تا آن زمان انتظار میرود در زمینه ساعت خاموشی نظر گندمکاران در اولویت باشد.
در زمان گفتوگو با کشاورزان و مسئولان مربوطه طی چند روز اخیر، ساعت قطعی موتورپمپها پنج ساعت بود، اما زمان تنظیم گزارش این ساعت به ۶ ساعت افزایش یافته و بر نگرانی کشاورزان افزوده است.
«شهدوستی» یکی از این کشاورزان گفت: در مورد قطعی اطلاع رسانی نکردند وگرنه سطح زیرکشت را کاهش میدادیم، ۳۰ هکتار گندم کاشتم و در آبدهی دچار مشکل هستیم.
«یوسف نورالدینی» از کشاورزان روستای کلاتک جوسی محدوده زیارت بچه از توابع بخش سرخ قلعه شهرستان قلعه گنج هم در این باره به ایرنا گفت: موتور پمپ برقی کشاورزی ما قبلا ساعت ۱۷ عصر تا ۲۱ شب هر روز به جز جمعهها قطع میشد، اما برنامه قطعی تغییر کرده و از ساعت ۱۲ ظهر تا ۱۷ عصر قطع میشود؛ یعنی علاوه بر تغییر ساعت آن، میزان آن نیز به پنج ساعت افزایش یافته است.
وی افزود: امکان آبیاری مزارع در نوبت عصر برای گندمکاران وجود نداشت و باتوجه به فصل کشت گندم و کار گذاشتن نوار تیپ روی زمین کشاورزی نیاز است پس از به کار گذاشتن نوار تیپ، آب در نوارها جاری و مشخص شود و آبیاری با نوارتیپها مشکلی ندارند.
نورالدینی ادامه داد: اگر آب در نوارتیپها وجود داشته باشد امکان جابه جا شدن توسط باد وجود ندارد، اما حالا که زمان قطعی افزایش یافته با وزش باد نوارتیپها که خالی از آب هستند درهم پیچیده شدند.
وی اضافه کرد: قطعی موتورپمپها در ساعت ۱۷ عصر تا ۲۱ شب بهترین زمان بود، چون از ساعت ۱۷ عصر و با تاریکی هوا عملا کار آبیاری مزارع گندم و عملیات کشت کشاورزان نیز تعطیل میشد و شبها امکان جایگذاری نوارتیپهای مزارع گندم به علت تاریکی هوا وجود ندارد و بیشترین کشت غالب منطقه قلعه گنج هم گندم است و بنابراین قطعیها باید متناسب با نیاز گندمکاران باشد.
نورالدینی با بیان اینکه قطع کنهای تابلوهای برق کشاورزی هم تنظیم نیستند و مشکل دارند افزود: بسیاری از سیستمهای قطع کن خودکار موتور پمپها که بر روی تابلو یا پست برق وصل هستند تنظیم نیستند و به موقع وصل نمیشوند.
این کشاورز گندمکار قلعه گنجی یادآور شد: به عنوان مثال موتور پمپ یکی از کشاورزان این منطقه از ساعت ۱۲ قطع و تا صبح روز بعد ساعت ۱۰ هنور قطع بود و با پیگیری از طریق اداره برق مامور اداره برق آمد و برق را وصل کرد؛ یعنی سیستمهای قطع کن مشکل دارند و بهموقع پس از پایان زمان خاموشی مجدد وصل نمیشود که موتور پمپها در برخی موارد همچنان خاموش میمانند.
نورالدینی گفت: ۱۵ هکتار سطح زیرکشت دارم و باتوجه به شرایط آب و برق مجبور شدیم کشت غرقابی را حذف و کشت نوارتیپ قطرهای را جایگزین کنیم، اما باد شدید نوارتیپها را درهم پیچیده است.
ساعت قطعی طبق خواسته گلخانه داران
کارشناس مسئول امور مشترکین برق اداره برق قلعه گنج گفت: قبلا زمان خاموشی از ۱۷ تا۲۱ شب بود و الان به ساعات ۱۲ تا ۱۷ عصر تغییر پیدا کرده است و تنها شبها برق کشاورزی وصل میشود.
اسماعیل غنائمی افزود: باتوجه به بالا رفتن سرما و برودت هوا، گلخانه داران نیاز به آبیاری در شبها دارند تا از سرمازدگی محصولات جلوگیری کنند و به همین خاطر زمان خاموشیها را به بعدازظهرها انتقال دادند.
وی ادامه داد: بر اساس قانون پروانه بهره برداری اگر بخواهیم عمل کنیم بایستی هر موتور پمپ در ۲۴ ساعت کمتر از ۱۹ ساعت آبدهی داشته باشد، اما در حال حاضر ما پنج ساعت در ۲۴ ساعت خاموشی لحاظ میکنیم.
غنائمی اضافه کرد: به دلیل اینکه بسیاری از گلخانه داران و کشاورزانی که کشت جالیز دارند برای جلوگیری از سرمازدگی محصولات و گیاهان ناچار هستند شبها به آبیاری گلخانه و جالیز بپردازند زمان خاموشی را از شبها جابه جا و به ظهرها ساعت ۱۲ تا ۱۷ عصر انتقال دادهایم که بعضی کشاورزان در ساعات شب امکان ابیاری داشته باشند.
این سخنان در حالی است که رییس سازمان جهادکشاورزی جنوب کرمان میگوید بیشتر سطح زیرکشت در شهرستان قلعه گنج گندم است.
گندم بیشترین سطح زیرکشت در قلعه گنج
رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان در این زمینه گفت: ما به شرکت برق اعلام کردیم که کمترین ساعاتی که خسارت میزند، برقها قطع شود.
«احمد احمدپور» افزود: برخی موتورپمپها به صورت مشاعی است و در اختیار یک کشاورز نیست و هر کشاورزی در ساعت مشخصی میزانی آب دارد.
وی با بیان اینکه همچنان پیگیریم قطعیها به حداقل برسد ادامه داد: گروهی میگویند زمان قطعی در شب و گروهی میگویند در روز باشد؛ اداره برق هم نظریات اکثریت را مدنظر قرار میدهد.
احمدپور درباره اینکه زمان قطعیها در شهرستان قلعه گنج به ۱۲ ظهر تا ۱۷ عصر تغییر کرده است گفت: زمینهای شهرستان قلعه گنج عمدتا زیر کشت گندم است و در قلعه گنج گلخانه نداریم؛ فقط یک مجتمع گلخانهای در منطقه سولان وجود دارد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان افزود: باید در داخل شهرستان این زمان تغییر کند و من به مدیر شهرستان هم میگویم که بررسی و نظر جهادکشاورزی را به اداره برق اعلام کند.
به گزارش ایرنا با توجه به اینکه در زمان تنظیم گزارش زمان قطعی موتورپمپها به ۶ ساعت افزایش یافته است به طور قطع مشکل گندمکاران قلعه گنجی را افزایش میدهد و ضرورت تغییر زمان قطعی به ساعات شب را جدیتر میکند.
منبع: خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)