به گزارش انرژی و نیرو، هدف از این اقدام کاهش درآمد روسیه برای ادامه جنگی است که از زمان آغاز عملیات نظامی مسکو در اوکراین در فوریه سال ۲۰۲۲، دهها هزار نفر کشته یا زخمی بر جای گذاشته و شهرها را به ویرانه تبدیل کرده است.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین، در پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: اقدامات اعلام شده در روز جمعه، یک ضربه جدی به مسکو وارد خواهد کرد. وی افزود: هر چه روسیه درآمد کمتری از نفت کسب کند، صلح زودتر برقرار خواهد شد.
«دیلیپ سینگ» مشاور ارشد اقتصادی و امنیت ملی کاخ سفید، در بیانیهای اعلام کرد: این اقدامات، مهمترین تحریمها علیه بخش انرژی روسیه تاکنون است که بزرگترین منبع درآمد جنگ پوتین به شمار میرود.
وزارت خزانه داری آمریکا، شرکتهای «گازپروم نفت» و «سورگوت نفتگاز» که در اکتشاف، تولید و فروش نفت مشغول هستند و همچنین ۱۸۳ نفتکش که بسیاری از آنها در ناوگان به اصطلاح «سایه» فعالیت دارند را هدف تحریم قرار داد. این تحریمها همچنین شامل شبکههایی میشود که نفت روسیه را تجارت میکنند.
انگلیس هم با اعمال تحریمهای مستقیم علیه شرکتهای انرژی «گازپروم نفت» و «سورگوت نفتگاز»، آمریکا را در اقدامات جدیدش همراهی کرد.
بسیاری از این نفتکشها برای حمل نفت به هند و چین استفاده شدهاند، زیرا محدودیت قیمتی که توسط کشورهای گروه هفت در سال ۲۰۲۲ اعمال شد، مسیر تجارت نفت روسیه را از اروپا به آسیا تغییر داد.
وزارت خزانه داری همچنین تمهیدی که واسطه گری پرداخت پول انرژی را از تحریمها علیه بانکهای روسیه معاف کرده کرد، لغو کرد.
یکی دیگر از مقامات آمریکایی در تماسی با خبرنگاران گفت: اگر تحریمهای به حد کافی اعمال شوند، باید ماهانه میلیاردها دلار برای روسیه هزینه داشته باشند. این مقام گفت: هیچ مرحلهای در زنجیره تولید و توزیع، از تحریمها در امان نمانده است و این به ما اطمینان بیشتری میدهد که فرار برای روسیه، هزینهبرتر خواهد بود.
شرکت «گازپروم نفت» اعلام کرد تحریمها، غیرموجه و غیرقانونی است و به فعالیت خود ادامه خواهد داد. شرکت بیمه «اینگستراخ» هم اعلام کرد این تحریمها، یک خلاء در بازار ایجاد خواهند کرد که به نفع رقبای کمتر معتبر خواهد بود. این شرکت بیمه روسی که هدف اقدامات اخیر آمریکا قرار گرفته است، اعلام کرد به فعالیت عادی ادامه خواهد داد و به تمامی تعهداتش در قبال مشتریان، عمل میکند.
این اقدامات تا ۱۲ مارس، به نهادهای تحریم شده اجازه میدهد تا معاملات انرژی را به پایان برسانند. با این حال، منابعی در تجارت نفت روسیه و پالایش هند گفتند تحریمها باعث اختلال شدید در صادرات نفت روسیه به خریداران عمده آن یعنی هند و چین خواهد شد.
قیمت جهانی نفت در آستانه اعلام تحریمها از سوی وزارت خزانهداری، در معاملات روز جمعه، بیش از ۳ درصد افزایش یافت و قیمت نفت برنت به نزدیک ۸۰ دلار در هر بشکه رسید.
«جفری پیات» دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور منابع انرژی اظهار کرد: انتظار میرود در سال جاری، تولید نفت در آمریکا، گویان، کانادا و برزیل افزایش یابد شود و احتمالا خارج از خاورمیانه، هر گونه اختلال حاصل از تحریمها علیه روسیه، جبران خواهد شد.
پیات به رویترز گفت: ما خود را مانند زمانی که مکانیزم سقف قیمت معرفی شد، دیگر تحت محدودیت عرضه در بازارهای جهانی نمیبینیم.
تحریمها، بخشی از یک اقدام گستردهتر است، زیرا دولت بایدن از زمان آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین، ۶۴ میلیارد دلار کمک نظامی به اوکراین داده است که شامل ۵۰۰ میلیون دلار در هفته گذشته، برای موشکهای دفاع هوایی و تجهیزات پشتیبانی برای جتهای جنگنده بوده است.
تحریمهایی که روز جمعه اعلام شد، به تحریمهای آمریکا در نوامبر علیه بانکهایی از جمله «گازپروم بانک» که بزرگترین مجرای تجارت جهانی انرژی روسیه است و تحریمها علیه دهها نفتکش حامل نفت روسیه در اوایل سال گذشته، اضافه شد.
دولت بایدن بر این باور است که تحریمهای نوامبر باعث شد روبل روسیه به ضعیفترین سطح خود از زمان آغاز جنگ برسد و بانک مرکزی روسیه را وادار کرد تا نرخ بهره خود را به بالاتر از ۲۰ درصد افزایش دهد.
یکی از مقامات آمریکایی گفت: انتظار داریم هدف گیری مستقیم بخش انرژی، فشارها را بر اقتصاد روسیه تشدید کند که در حال حاضر تورم را به حدود ۱۰ درصد رسانده است و چشم انداز تیره اقتصادی را برای سال ۲۰۲۵ و پس از آن تشدید کند.
یکی از مقامات بایدن گفت: اینکه چه زمانی و با چه شرایطی ممکن است تحریمهای اعمال شده در دوران بایدن لغو شود، کاملا به دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، بستگی خواهد داشت، اما برای انجام این کار، او باید کنگره را مطلع کند و به آن امکان رای مخالف بدهد. بسیاری از اعضای جمهوریخواه کنگره، از بایدن خواسته بودند که تحریمهای روز جمعه را اعمال کند.
«جرمی پانر» یکی از شرکای شرکت حقوقی «هیوز هابارد و رید»، گفت: افراد ترامپ نمیتوانند همین طور وارد شوند و کارهایی را که بایدن انجام داد، بی سر و صدا، باطل کنند. کنگره باید مشارکت داده شود.
بازگشت ترامپ، امید به یک راه حل دیپلماتیک برای پایان دادن به تهاجم مسکو را برانگیخته است، اما در عین حال این نگرانی در کییف وجود دارد که یک صلح سریع ممکن است بهای گزافی برای اوکراین داشته باشد. مشاوران ترامپ پیشنهادهایی را ارائه کردهاند که عملا بخش بزرگی از اوکراین را در آینده قابل پیش بینی، به روسیه واگذار میکند.
بر اساس گزارش رویترز، یکی از مقامات آمریکایی گفت: کمکهای نظامی و تحریمهای نفتی، اهرم فشار دولت آینده در میانجیگری صلح عادلانه و بادوام را به میزان قابل توجهی تقویت میکند.
هند در سال گذشته، برای مدت کوتاهی از چین به عنوان بزرگترین خریدار نفت خام روسیه سبقت گرفت. با این حال، واردات نفت از روسیه در نوامبر، بر مبنای سالانه، ۵۵ درصد کاهش یافت و به پایینترین حد خود از ژوئن ۲۰۲۲ رسید
«نارندرا مودی» نخست وزیر هند، در نوامبر، در جریان سفر به گویان اظهار کرد که دولت او، گویان را برای امنیت انرژی هند کلیدی میداند. مودی در یک جلسه ویژه پارلمان گفت: گویان را به عنوان یک منبع انرژی مهم میبیند و شرکتهای بزرگ هندی را تشویق به سرمایهگذاری در این کشور خواهد کرد.
گویان بلافاصله خواسته مودی را برآورده نکرد و متعاقب آن، جیدیپ مازومدار، وزیر امور خارجه هند گفت: مذاکرات ادامه خواهد یافت و چنین توافقی، پیش بینی پذیری بیشتر را تضمین میکند.
«ویکرام بهارات» وزیر منابع طبیعی گویان، به خبرنگاران گفت: در صورتی که شرکت آمریکایی «اکسون موبیل» که اپراتور اصلی تولید نفت فراساحلی گویان است، با چنین ترتیبی موافقت کند، گویان مایل است حجم زیادی نفت خام به هند عرضه کند.
بهارات گفت: میدانیم که اکسون باید تغییراتی را در برنامه بلندسازی و تدارکات خود انجام دهد، زیرا به دلیل مسافت و هزینه، ترجیح آنها برای کشتیهای بسیار بزرگی است که میتوانند دو میلیون بشکه نفت را حمل کنند.