تاریخ: ۰۳ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۷:۳۵
بازدید: ۳۰
کد خبر: ۲۱۱۲
سرویس خبر : برق

برق باید به عنوان کالایی اقتصادی شناخته شود/ سازوکار بورس می‌تواند برق را از کالایی مصرفی به اقتصادی تبدیل کند

برق باید به عنوان کالایی اقتصادی شناخته شود/ سازوکار بورس می‌تواند برق را از کالایی مصرفی به اقتصادی تبدیل کند
انرژی و نیرو - نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران، با اشاره به خواسته‌های بخش خصوصی برای برقراری تراز انرژی در کشور، گفت: انتظار داریم دولت با اعمال سیاست‌های مقتضی نسبت به حمایت از سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها اقدام کند، دولت چهاردهم با افزایش بهره‌وری، کاهش و بهینه‌سازی مصرف، برق را، به جایگاه اصلی خود، به عنوان کالایی اقتصادی و دارای نقش مهمی در توسعه زیرساخت‌ها و تولید، برساند.

به گزارش انرژی و نیرو، «حمیدرضا صالحی» نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی ایران، اعلام کرد: تا به امروز، برق و انرژی نزد مسئولان، به‌عنوان کالایی اقتصادی شناخته نشده است و این امر باعث شده که حتی به غلط برخی برق را کالایی خدماتی بدانند.

اهمیت عرضه برق در بورس

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران عرضه برق در بورس را یکی از راهکار‌های مناسب برای تغییر دیدگاه‌ها نسبت به برق و تبدیل آن از کالایی مصرفی به اقتصادی دانست و گفت: البته در بورس انرژی به‌واسطه راه‌اندازی تابلوی سبز و سایر بازار‌های مرتبط با برق و انرژی اقدامات مفیدی برای عرضه و معاملات برق صورت گرفته است، اما باید با راهکارهای، معاملات برق همه صنایع به بورس منتقل شود تا با تغییر دیدگاه، برق به کالایی اقتصادی تبدیل و قیمت آن بر اساس عرضه و تقاضا چکش‌کاری شود.

او پیشنهاد کرد: علاوه بر برق می‌توان گاز مصرفی نیروگاه‌ها را نیز در بورس عرضه کرد تا قیمت این کالا نیز بر اساس سیستم عرضه و تقاضا و در بازاری شفاف تعیین شود و این گونه باز هم بر شفافیت بخش نیروگاهی کشور اضافه شود.

تجربه ترکیه در عرضه بورسی برق

صالحی با اشاره به لزوم توسعه صنعت نیروگاهی و نحوه مدیریت مصرف برق در کشور‌های همجوار، اعلام کرد: مسئولان اقتصاد ترکیه با اذعان به اهمیت برق، با دید کالایی اقتصادی، آن را در بورس عرضه می‌کنند و این گونه با قیمت‌گذاری منطقی، با توجیه‌پذیری تولید و سرمایه‌گذاری، مصرف را کاهش و بهره‌وری را افزایش داده‌اند.

شفاف شدن فرایند کشف قیمت برق

صالحی ادامه داد: علاوه بر نیاز به شفافیت در خصوص قیمت برق، می‌توان دیگر مختصات شبکه، از جمله هزینه‌های نیروگاهی، هزینه انتقال به شبکه توزیع، تحویل به شرکت‌های توزیعی و هزینه انتقال به مصرف‌کننده را محاسبه و نسبت به اقدامات و نیاز‌های آینده برای سرمایه‌گذاری در این صنعت تصمیم‌گیری کرد.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با اشاره به این که با محاسبات دقیق، می‌توان تناسب بین تولید برق و نیاز کشور را برقرار کرد، پیشنهاد کرد: در عین حال که مصرف برق در صنایع با مصرف خانگی متفاوت و برق تبدیل به کالا با ارزش افزوده بالاتر می‌شود؛ باید قیمت برق صنعتی نسبت به برق خانگی ارزان‌تر باشد.

نقش انرژی در توسعه اقتصادی

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با اشاره به اتلاف زیرساخت‌ها در کشور گفت: متاسفانه با دیدگاه‌های غلطی که در مورد زیرساخت‌های آب، برق، گاز و... وجود دارد، با افزایش مصرف، موانعی‌ای در راستای افزایش سطح کیفی و کمی در این میان به وجود آورده و این مسیر غلط به زیان همه به خصوص صنایع تمام شده است.

او با اشاره به نقش انرژی در رشد اقتصادی، گفت: رشد ۸ درصدی اقتصاد کشور؛ در گرو رشد ۲.۵ درصدی بهره‌وری است؛ اما با این دیدگاه‌ها و همین طور عدم صرفه اقتصادی تولید و سرمایه‌گذاری در صنعت برق و نیروگاهی، دستیابی به این ارقام محتمل به نظر نمی‌رسند.

به گفته صالحی در حال حاضر به‌واسطه فرهنگ تولید و مصرف انرژی، بسیاری از ظرفیت‌های تولیدی، تجاری و بهره‌ورانه در کشور مغفول مانده‌اند و این روند کشور را به نقطه ناترازی فعلی رسانده است.

لزوم حمایت از سرمایه‌گذاری در زیر ساخت‌های انرژی

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران با اشاره به انتظارات بخش خصوصی از دولت گفت: انتظار داریم دولت با سیاست‌های مقتضی نسبت به حمایت از سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها اقدام کند. دولت جدید با افزایش بهره‌وری، کاهش و بهینه‌سازی مصرف، یارانه‌های عادلانه، باید برق را به جایگاه خود که کالایی اقتصادی است و نقش مهمی در توسعه زیرساخت‌ها و تولید دارد، برساند.

منبع: پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده